Rekedød:

Dagbladet mener: Regjeringen må vurdere forbud mot lusegift i oppdrettsnæringen

Selv om pengene fra næringen renner inn, er mangelfull regulering av hvilke kjemiske giftstoffer oppdrettere får ha i fjordene verken visjonær eller klok politisk ledelse.

Lakselus: Ny forskning viser at lusegift brukt i oppdrettsnæringen er dødelig for reker. Her er Erna Solberg på valgkampturné på Vestlandet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Lakselus: Ny forskning viser at lusegift brukt i oppdrettsnæringen er dødelig for reker. Her er Erna Solberg på valgkampturné på Vestlandet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Oppdrettsnæringen er et økonomisk eventyr. I 2018 var førstehåndsverdien på norsk oppdrettslaks nesten 65 milliarder kroner. Fisken har gjort et knippe eiere til noen av planetens rikeste mennesker, og samtidig skapt tusenvis av arbeidsplasser i kommuner og lokalsamfunn.

Det er ikke uten grunn at statsminister Erna Solberg benyttet sin første tale under Arendalsuka til å trekke frem norsk sjømat som spesielt viktig framover.

Men næringens suksess er ikke uten ofre. Lus, omfattende bruk av kjemikalier og kraftig forurensning av fjordene, er den mørke baksiden av medaljen. For å bruke statsministerens egne ord: «Vi er nødt til å gjøre noe med miljøavtrykket fra næringen.» Vekst er vel og bra, men bare om den er bærekraftig.

En slik merkelapp har ikke dagens oppdrettsnæring gjort seg fortjent til. Seinest forrige uke kunne for eksempel Fiskeribladet melde om en ny forskningsrapport fra Akvaplan om lusemidlers miljøeffekter. Rapporten tar for seg hva lusegiften hydrogenperoksid (H2O2), azametifos og deltametrin gjør med egg-bærende reker.

Konklusjonen er svært dyster. Selv en 330-ganger fortynning av en behandlingsdose med deltametrin, som har vært hyppig brukt i næringa de siste ti åra, ga tilnærmet «100 prosent dødelighet på rekene etter to timers eksponering.» Kombinasjonsbehandlinger av de andre to stoffene førte også til en dødelighet på over femti prosent hos rekene.

Funnene underbygger tidligere bekymringsmeldinger fra flere forskningsmiljøer. Lusemidlene laksen trenger for å overleve, er dødelig for livsformer den deler fjordene med.

Solberg, og en rekke andre politikere med henne, ser ut til å tro at teknologisk utvikling og innovasjon vil løse problemene som herjer næringen i dag. Det kan det også hende den gjør, men drømmen om en slik framtid fritar ikke myndighetene for ansvar for dagens praksis.

Dersom Solberg og regjeringen tar miljøproblemer på alvor bør de innføre et forbud mot bruk av deltametrin, samt vurdere et forbud mot all bruk av lusemidler. Vi har fortsatt ikke sikker viten om kort- og langtidsvirkninger midlene har på livet i havet, men fordi den potensielle faren for andre organismer er så stor, bør en føre-var-holdning gjøre seg gledende.

Det er lov å være optimistisk på bransjens vegne, men mangelfull regulering av hvilke kjemiske giftstoffer oppdrettere får ha i fjordene er verken visjonær eller klok - bare selvutslettende for nettopp den naturressursen som har gjort oss så rike i utgangspunktet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.