Nye riper i lakken: Statsminister Erna Solberg (H) er under hardt press. Her da hun møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Nye riper i lakken: Statsminister Erna Solberg (H) er under hardt press. Her da hun møtte til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Regjeringen under press

Dagbladet mener: Regjeringen tok ikke landets beredskap tilstrekkelig på alvor

Solbergs slitasje.

Meninger

Statsminister Erna Solberg gikk ned i knestående under Stortingets høring om regjeringens arbeid med objektsikring og beredskap. Hun la seg ikke helt flat, men tonen var ydmyk og forsiktig. Solberg innrømmet at Stortinget burde fått bedre informasjon om forsinkelsene i arbeidet med terrorsikring. Hun tok selvkritikk på at kommunikasjonen var for sein, utydelig, upresis og for lite samlet.

Solberg sa regjeringen tok inn over seg den kritikken som er reist fra Riksrevisjonen og signalene fra Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

MÅ SVARE: Kontroll- og konstitusjonskomiteen har åpen høring i følgende saken om riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Her må blant annet tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug, tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg svare. Video: Stortinget Vis mer

Liknende budskap kom fra tidligere forsvarsminister og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Tilbaketoget var nødvendig for regjeringens overlevelse. De faktiske forhold i saken gjorde det også uunngåelig. De tidligere forsøkene på å sminke, hemmeligstemple, bagatellisere og under- eller feilinformere om Riksrevisjonens rapporter om landets beredskap har vært svært alvorlige. Uansett sakens videre utvikling har regjeringen fått en dyp flenge i lakken. Den tok ikke landets beredskap tilstrekkelig på alvor etter hendelsene 22. juli 2011.

Nå teller opposisjonen og KrF på knappene om det er grunnlag for mistillit. I går ble det klart at regjeringens pine vil bli forlenget ved at det innkalles til enda en høring i Kontrollkomiteen, denne gang lukket og om de hemmelige delene av Riksrevisjonens rapport.

Så langt virker det som om de fleste partiene mener regjeringen har fått nok pisk, og at den kan få leve videre, godt merket med svekket troverdighet. Sikkert er det ikke. KrF sitter på vippen i denne saken, men er også er inne i en dyster prosess der partiet prøver å finne sin urolige sjel. Å sette fyr på norsk politikk med en regjeringskrise nå, virker ikke som noe godt sjakktrekk. Sakens alvor trekker i motsatt retning.

I dag er det mest sannsynlig at regjeringen Solberg får fortsette. Men den virker ikke like vital som tidligere. Dens største seier har vært å styre landet sikkert gjennom en periode med krevende omstillinger i økonomi og næringsliv. Her er Ap fratatt sitt historiske styringstillegg.

Nå kom beredskapssaken på toppen av at statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandberg gikk av under stor kontrovers. Regionreformen er blitt et politisk mareritt og det blir stilt spørsmål ved Erna Solbergs tilbakelente lederskap.

Det virker som om Erna Solberg har begynt å merke slitasjene som så ofte fører til at norske regjeringer må kaste kortene

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.