Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

World Economic Forum

Dagbladet mener: Regjeringens omsorg for landets millionærer er blitt for stor

Det er på høy tid regjeringen gir landets formuende mennesker et større økonomisk ansvar for fellesskapets interesser.

Raus med de som har: Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Raus med de som har: Statsminister Erna Solberg (H) og regjeringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formuen til verdens milliardærer øker ifølge organisasjonen Oxfam med 2,5 milliarder dollar om dagen. I snitt konverteres en dollarmillionær til dollarmilliardær annenhver dag. Rikfolk får en stadig større del av kaka. De tjuefire rikeste eier like mye som verdens 3,8 milliarder fattigste gjør til sammen. I Norge eier den rikeste prosenten av befolkningen 20 prosent av verdiene i landet.

Global ulikhet og urettferdighet blir atter en gang et tema når World Economic Forum går av stabelen i Davos i dag. Utviklingen er bekymringsfull. Stadig lavere skattetrykk for store selskaper og rike mennesker, kombinert med en tafatt jakt på skatteflyktninger, konsentrerer makt og formue på verdensbasis.

Selv i et land der små forskjeller løftes fram i både regjeringserklæringer og festtaler som en viktig verdi, øker forskjellene. Den etablerte byrdefordelingen mellom lønnsmottakere og kapitaleiere smuldrer ikke over natta, men det rykker i styrkeforholdet.

De aller fleste har opplevd velstandsvekst de siste tiåra, men noen grupper er i ferd med å dra ifra resten.

Store forskjeller i er på ingen måte uunngåelig, verken globalt eller nasjonalt. Rettferdig fordeling av goder er et spørsmål om politiske vilje og kraft. Det er ingen naturlov som tilsier at fellesskapet er nødt til å akseptere at enorme verdier samles på få hender og forblir i familiedynastier i generasjoner.

Tvert om: Markedet har vi lover mot lignende effekter. Konkurranselovgivning bryter opp monopoler og hindrer for stor ansamling av makt og kontroll. Ikke fordi vi ikke unner eiere og aksjonærer i store selskaper overskudd og suksess, men fordi vi ser større på det. Sett under ett er samfunnet, forbrukere, arbeidere og investorer tjent med at makt spres på flere hender. Alternativet er lavere lønn til arbeidere, samt dårligere og dyrere tilbud til forbrukerne.

Tilsvarende løsninger finnes i skattepolitikken for politikere som er villig til å ta dem i bruk. I Norge sitter ingen slik politisk kraft ved makta. Solberg-regjeringens omsorg for landets millionærer og milliardærer er stor. Etter seks trofaste år med formuesvennlig politikk, slår den nye regjeringsplattformen fast at skattenivået skal ytterligere ned. Blant annet ved å kutte i skattene på eiendom, en viktig formuesdriver i Norge.

Fra før av er formuesskatten kraftig redusert og arveavgiften fjernet. Det er ikke bare dårlig fordelingspolitikk, men også dårlig høyrepolitikk. Hvis enkeltmenneskers innsats skal være utslagsgivende i livet, bør systemet rigges deretter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!