Pelsdyr:

Dagbladet mener: Regjeringens vedtak om å avvikle pelsdyrnæringa er en seier for dyra

Dersom næringen avvikles sender vi et viktig signal til omverden om at pels fra dyr som lider i fangenskap ikke er noe vi skal smykke oss med.

Ut av buret: Pelsdyr. Her en mink fra en pelsdyrfarm med 10 000 dyr. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Ut av buret: Pelsdyr. Her en mink fra en pelsdyrfarm med 10 000 dyr. Foto: Alf Ove Hansen / ScanpixVis mer
Meninger

Med Venstres inntog i Solberg-regjeringen fikk vi en kraftig forbedring av dyrevelferden. Jeløya-erklæringen slår fast at «regjeringen vil gjennomføre en styrt avvikling av pelsdyrnæringen». Det er på tide. Pelsdyrnæringen har i årevis vært kraftig kritisert for dyreplageri og forferdelige forhold for dyra. I dag finnes det om lag 200 pelsdyrfarmer. Det kan være opp mot 50 000 dyr på en farm. Mattilsynet, som driver tilsyn for å sikre at regler følges, avdekker regelbrudd i nesten halvparten av tilsynssakene. Veterinær-organisasjoner og Rådet for dyreetikk har lenge gått inn for avvikling. Det er vanskelig å se for seg at andre sektorer og næringer kunne fått holde på slik i år etter år uten å stanses.

Når Venstre nå har fått med Høyre og Frp på en styrt avvikling, har de fått en seier de ikke ville fått utenfor regjering. Sist pelsdyrnæringen ble debattert på Stortinget var da Solberg-regjeringen la fram pelsdyrmeldingen i 2016. Da ble det innført skjerpelser i regelverket, som for eksempel færre dyr per bur, tilpasset fôring, og et mer stimulerende miljø for dyra å være i fangenskap i. Pelsdyrmeldinga åpnet for muligheten til å foreta en styrt avvikling, med subsidier og overgangsmidler, men den gang fikk ikke det forslaget flertall.

Det er imidlertid noen grunner til at vi bør forbli forsiktige optimister en stund til. Først og fremst fordi forslaget ikke har passert Stortinget enda, selv om det trolig vil få flertall. Men også fordi del to av vedtaket sier noe om tidshorisonten. Ifølge Jeløya-erklæringen tar regjeringen «sikte på å fremme en lovproposisjon til Stortinget om forbud mot pelsdyrhold med en avviklingsperiode for eksisterende produsenter fram til årsskiftet 2024/2025».

Dersom Solberg-regjeringen skulle miste flertallet i 2021, og Arbeiderpartiet sammen med for eksempel Senterpartiet forsøker å danne flertall, vil en næring som fortsatt lever i beste velgående lettere kunne reddes av Sp. Dersom regjeringen vil forsikre seg om at næringen avvikles for godt med dette vedtaket, bør de framskynde planen for avvikling.

Helt i mål er vi heller ikke før vi innfører totalforbud mot import og omsetning av pelsprodukter. Det norske markedet er riktignok lite, men et forbud av denne typen vil sende et viktig signal til omverden om at det er på tide at flere tar steget inn i en verden der pels fra dyr som lider i fangenskap ikke er noe vi smykker oss med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.