Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Fri rettshjelp:

Dagbladet mener: Rettsstaten svikter de svakeste

Den frie rettshjelpen er underfinansiert.

Bør øke støtten: Byrådsleder Raymond Johansen bør styrke den frie rettshjelpen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Bør øke støtten: Byrådsleder Raymond Johansen bør styrke den frie rettshjelpen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fri rettshjelp er en grunnpilar i enhver rettsstat. Fordi vi er like for loven, skal ikke svak økonomi være et hinder for å kreve sin rett. Fellesskapet er ansvarlig for å sikre at slike ordninger er gode nok til at vi ikke får klasseskiller i rettssystemet. Direktørens sønn og den uføres datter skal kunne møte like sterkt i norske rettssaler.

Selv om nesten samtlige norske politikere kan tale varm om slike idealer, mangler de vilje til å finansiere dem. Den frie rettshjelpen er over flere år forsøkt svekket av Solberg-regjeringen. Gode intensjoner om mulighetslikhet, er oversatt til kraftige kuttforslag. Seinest i mai omtalte vi regjeringens mekaniske kutt på 87,1 millioner kroner av bevilgningene til fri rettshjelp.

Et tydelig bevis på behovet for mer penger til fri rettshjelp, er den sprengte kapasiteten i organisasjoner som daglig tetter hullene i det statelige apparatet. Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) er en av dem. Siden 1979 har JURK hjulpet over 50 000 utsatte kvinner, mange av dem med lav inntekt og forsørgeransvar, som iblant også er ofre for vold og mishandling.

Jussbuss og Gatejurister er andre gode eksempler på nødvendige supplement til det offentlige rettshjelpstilbudet. Til tross for at de ofte er både unge og uerfarne, ville rettssikkerheten vært langt svakere uten dem.

Fra opposisjonstilværelsen på Stortinget har rødgrønne partier levert en rekke kraftsalver om regjeringens manglende interesse for borgernes rettssikkerhet, noe vi har støttet gjentatte ganger på lederplass de siste åra. Det er primært et statlig ansvar at tilgangen på fri rettshjelp er god nok. Regjeringens demontering truer både tilliten og rettssikkerheten i samfunnet.

Når regjeringen svikter, blir det opp til lokalpolitikken å bidra til finansiering av organisasjoner som JURK. Etter flere år med påplussinger i Oslo snører nå det rødgrønne byrådet igjen pengesekken. Kuttet er på 125 000 kroner. Det høres lite ut, men for en organisasjon som drives av studenter på fulltid med 7000 kroner i månedslønn, er det et kraftig innhogg i budsjettet.

Både byrådet i Oslo og Solberg-regjeringen bør legge om kursen. Rettssikkerhet koster, men alternativet er en farefull ferd mot mer urettferdighet og utrygghet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!