LEDER

Omskjæring av gutter

Dagbladet mener: Rituell omskjæring bør ikke forbys

Vi skal ha særdeles tungtveiende grunner til å frata en liten og sårbar minoritet religionsfriheten.

Tapte kampen: SV-leder Audun Lysbakken og resten av ledelsen, ble nedstemt av eget parti i spørsmålet om omskjæring av guttebarn under partiets landsstyremøte forrige uke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tapte kampen: SV-leder Audun Lysbakken og resten av ledelsen, ble nedstemt av eget parti i spørsmålet om omskjæring av guttebarn under partiets landsstyremøte forrige uke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Nylig gikk Sosialistisk Venstreparti inn for et forslag som i praksis betyr forbud mot rituell omskjæring av gutter. Imot partiledelsens kraftige advarsler. Med 18 mot 16 stemmer i landsstyret vedtok partiet at det vil innføre en 15-årsgrense for inngrepet. Påskuddet er at mennesker selv skal få velge hvorvidt de ønsker å «få utført unødig kirurgi på eget kjønnsorgan», som partiets Andreas Halse beskriver det. Spedbarn kan ikke samtykke, og får dermed sine rettigheter krenket.

Flertallet kalte vedtaket et kompromiss. Ikke et forbud, men en utsettelse av inngrepet. Flere av partiets forbudstilhengere trakk også fram at man må trå varsomt ved innføringen av aldersgrensen, samt prioritere god dialog med dem det gjelder.

Dette er, i denne avisas ører, nytale. Det at tidlig omskjæring av gutter er en helt sentral hjørnestein i jødedommen, synes dessverre å ha passert hus forbi. Å kalle noe som etter alle solemerker vil fungere som et forbud mot jøders religionsfrihet, foreldrerett og kulturarv for et kompromiss, er i beste fall kunnskapsløst. Det høres mer ut som en kommunikasjonsstrategi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer