Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ny meningsmåling:

Dagbladet mener: Rødts framgang er nærmest sensasjonell

Partiet kan bli kilde til mye uro i tida som kommer. Venstresiden er ikke politisk konsolidert, og har ikke utmeislet et regjeringsalternativ.

Fosser fram: Bjørnar Moxness (Rødt) t.v. Her med Une Bastholm (De Grønne) og Audun Lysbakken (SV)  etter partilederdebatten i Arendal.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fosser fram: Bjørnar Moxness (Rødt) t.v. Her med Une Bastholm (De Grønne) og Audun Lysbakken (SV) etter partilederdebatten i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske folkemeningen er i oppbrudd og på vei til nye posisjoner. Det gjelder både den borgerlige blokken og partiene på venstresiden. Forholdet vises tydelig i den siste politiske målingen Ipsos har gjort for Dagbladet. Vinnerne er Høyre, Rødt og Senterpartiet. Dette gjenspeiler en utvikling som har pågått over en tid: Det er uro blant velgerne i de to hovedblokkene i norsk politikk, og mange er klare for partnerbytte.

Tallene for regjeringspartiene er direkte farlige for koalisjonens samhold og fremtidsutsikter. Høyre noterer seg for 25.1 prosent som er en fremgang på litt over to prosentpoeng. Problemet er at partnerne trues av utslettelse, indre uro eller begge deler. Venstre (2.3 prosent) og KrF (2.5 prosent) ligger nå stabilt på et katastrofenivå.

Det gjør ikke saken enklere at Venstre-leder Trine Skei Grande nærmest er i fritt fall. Bare 8 prosent av velgerne mener hun gjør en god jobb. Blant egne velgere faller nivået fra 56 prosent i november i fjor, til 16 prosent i februar i år. Det tyder på en nokså massiv tillitssvikt for Skei Grande.

For regjeringen er det også et problem at Frp bare får en oppslutning på 10 prosent, ned fra 13 prosent ved forrige måling. Dette skyldes nok i noen grad at partiet er svekket av en lang rekke ubehagelige personalsaker. Viktigere er at Frp opplever hard politisk konkurranse fra Senterpartiet i mange av sine kjerneområder. Dessuten er ikke innvandringskortet lenger en sikker trumf.

Dagbladets partibarometer er utført av Ipsos mmi

På venstresiden er Rødts fremgang nærmest sensasjonell, og den bekrefter en vekst som er fanget opp på nesten alle målinger. Rødt får 6.6 prosent mens SV går noe tilbake til 7 prosent og Arbeiderpartiet får 26.9. Senterpartiet noterer knallsterke 13 prosent som er den beste målingen på noen år. Også Miljøpartiet nærmer seg sperregrensen med 3.8 prosent.

Var det valg i morgen ville venstresiden feid Erna & Co. av banen og overtatt regjeringsmakten. Men champagnen har en bismak. Rødts fremgang er ikke bare et resultat av at Bjørnar Moxnes er en dyktig politiker. Rødt er i ferd med å overta SVs rolle som systemkritisk parti, og suger velgere fra både SV og Ap.

Samtidig bærer partiet med seg en autoritær, marxist-leninistisk tradisjon som ikke er politisk avklart. Rødt kan bli kilde til mye uro og kamp om velgere i tida som kommer. Venstresiden er ikke politisk konsolidert, og har ikke utmeislet et regjeringsalternativ.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!