LEDER

Legalisering av cannabis

Dagbladet mener: Rusdebatten trenger ikke Oslopolitiets fordomsfulle moralisme

Politimesterens moralisme tilhører et annet århundre.

Moralist: Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo kaster seg inn i rusdebatten med moralistiske argumenter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Moralist: Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo kaster seg inn i rusdebatten med moralistiske argumenter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke gikk Hans Sverre Sjøvold, politimester i Oslo, hardt ut mot ungdomspartier som ønsker å regulere produksjon, omsetning og salg av cannabis. I Politisk kvarter på NRK var Sjøvold både provosert og bekymret over politikken, som han mener vil føre til at flere vil velge cannabis som rusmiddel.

Politimesteren tviholder derfor på forbudslinja som den eneste rette vei. Fordi rusmidler potensielt kan være skadelig for brukere, mener han samfunnet har et ansvar for å holde dem unna folk. På spørsmål fra programleder om ruspolitikken er et moralsk spørsmål for ham, svarte Sjøvold bekreftende. Det er galt og umoralsk å ruse seg.

Sjøvolds moralisme tilhører forrige århundre. I debatten om regulering av skadelige rusmidler, som for eksempel alkohol, har vi andre for lengst forlatt personlig moral som argument. Vi har ikke vinmonopol fordi staten skal kontrollere at folk drikker i moralsk korrekte doser. Vi mener heller ikke det er umoralsk å ta seg et glass vin, eller bli full på fest. Vi har derimot regler for salg og produksjon av alkohol fordi vi vet at regulering gir mindre skade enn forbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer