Til salgs: Cannabis er legalisert i Canada. Her en nysgjerrig kunde i butikken. Foto: REUTERS/Chris Wattie
Til salgs: Cannabis er legalisert i Canada. Her en nysgjerrig kunde i butikken. Foto: REUTERS/Chris WattieVis mer

Rusreform;

Dagbladet mener: Rusreformen står i fare hvis Norge får ny regjering

For alle som har drømt om lysere tider i ruspolitikken, henger det potensielle regjeringsskiftet som en regntung sky på himmelen.

Meninger

Statsminister Justin Trudeau holdt ord. Tre år etter han inntok regjeringskontorene i Canada er cannabis legalisert. Med det ble 17. oktober 2018 en merkedag for tilhengere av en mer human ruspolitikk. Vi blir aldri kvitt alle rusproblemer, men fordi krigen mot narkotika ikke lar seg vinne, er kraftig skadereduksjon ved regulert salg veien å gå.

Canadas nye linje er banebrytende progressiv. Men reguleringen er ikke lik i hver delstat. Landet innfører ulike modeller og lover for produksjon og salg. Det gjør det svært interessant å følge med på for norske forskere og myndigheter, som i en tenkt regulering her hjemme må bestemme seg for hvilket reguleringsregime som vil gi best resultater. Der Canada prøver og feiler, kan andre se og lære.

Canada blir trolig ikke fulgt av mange med det første. Selv i det reguleringsivrige og liberale Norge er vi langt unna å diskutere regulert slag av cannabis eller andre rusmidler. I disse KrF-tider er vi trolig mer utsatt for innstramminger i alkoholpolitikken, en liberalisering av ruspolitikken.

Solberg-regjeringen, med helseminister Bent Høie i spissen, har imidlertid tatt viktige skritt i riktig retning. Legalisering ligger ikke på forhandlingsbordet, men det nedsatte rusreform-utvalget har som mandat å foreslå en modell «der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.»

Rusbrukere som trenger det skal få hjelp, ikke straff. Ved avkriminalisering kan ressursene politi og rettsvesen i dag bruker på jakt på personer som ruser seg, omdisponeres til andre områder, enten det er i samme sektor, eller til helsesektoren.

Selv om denne avisa har fulgt optimistisk med på mulighetene for rusreform de siste åra, kan Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF komme til å spille rollen som bremseklosser. Både Sp og KrF er tilhengere av en streng forbudslinje der politiet spiller en viktig preventiv rolle. Arbeiderpartiet har foreløpig sittet forholdsvis stille i båten. Dersom nøklene til regjeringskontorene skifter hender i løpet av høsten, står Høies forsiktige, men progressive, linje i fare for å bli reversert.

Ansvaret hviler i så fall på SV, som i dette selskapet står forholdsvis alene på barrikadene for en ny og human linje.

Ingenting er avgjort, men for alle som har kjempet for at Norge omsider skal se lyset i ruspolitikken, henger det potensielle regjeringsskiftet som en regntung sky på himmelen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.