LEDER

Russland:

Dagbladet mener: Russland bør forbli medlem av Europarådet

Det å trekke tilbake stemmerett-sanksjonen mot Russland i Europarådet er et smertefullt, men viktig kompromiss.

Fikk støtte: Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, fikk støtte til å ta Russland inn i varmen igjen fra blant andre Emmanuel Macron Foto: Christian Liewig / NTB Scanpix
Fikk støtte: Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, fikk støtte til å ta Russland inn i varmen igjen fra blant andre Emmanuel Macron Foto: Christian Liewig / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter invasjonen av Krim-halvøya i 2014 havnet Russland i den internasjonale fryseboksen. Annekteringen var og er et alvorlig brudd på internasjonal lov, og ble derfor rettmessig møtt med både fordømmelse, og sterke økonomiske og politiske sanksjoner fra verdenssamfunnet.

To år etter invasjonen ble Russland for eksempel fratatt stemmeretten i Europarådet - den mellomstatlige organisasjonen som ledes av generalsekretær Thorbjørn Jagland, og huser Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

Reaksjonen var forståelig. Det er vanskelig å kombinere okkupasjon av en annen medlemstat med full deltakelse i et organ skapt for å beskytte og forsvare rettsstatsprinsippet, demokrati og menneskerettigheter. I 2017 svarte Russland med å stanse utbetalingen medlemskontingenten, noe som igjen førte til at landet risikerer permanent eksklusjon fra rådet. Ingen kontingent, intet medlemskap.

Nå ser det imidlertid ut til at Russland gjenopptas i det gode selskap. Mot Storbritannia, Ukraina og de baltiske landenes vilje, stemte utenriksministrene fra de resterende 47 medlemsstatene for at Russland skal få tilbake fulle rettigheter i organisasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer