Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Russland:

Dagbladet mener: Russland bør forbli medlem av Europarådet

Det å trekke tilbake stemmerett-sanksjonen mot Russland i Europarådet er et smertefullt, men viktig kompromiss.

Fikk støtte: Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, fikk støtte til å ta Russland inn i varmen igjen fra blant andre Emmanuel Macron Foto: Christian Liewig / NTB Scanpix
Fikk støtte: Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, fikk støtte til å ta Russland inn i varmen igjen fra blant andre Emmanuel Macron Foto: Christian Liewig / NTB Scanpix Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter invasjonen av Krim-halvøya i 2014 havnet Russland i den internasjonale fryseboksen. Annekteringen var og er et alvorlig brudd på internasjonal lov, og ble derfor rettmessig møtt med både fordømmelse, og sterke økonomiske og politiske sanksjoner fra verdenssamfunnet.

To år etter invasjonen ble Russland for eksempel fratatt stemmeretten i Europarådet - den mellomstatlige organisasjonen som ledes av generalsekretær Thorbjørn Jagland, og huser Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

Reaksjonen var forståelig. Det er vanskelig å kombinere okkupasjon av en annen medlemstat med full deltakelse i et organ skapt for å beskytte og forsvare rettsstatsprinsippet, demokrati og menneskerettigheter. I 2017 svarte Russland med å stanse utbetalingen medlemskontingenten, noe som igjen førte til at landet risikerer permanent eksklusjon fra rådet. Ingen kontingent, intet medlemskap.

Nå ser det imidlertid ut til at Russland gjenopptas i det gode selskap. Mot Storbritannia, Ukraina og de baltiske landenes vilje, stemte utenriksministrene fra de resterende 47 medlemsstatene for at Russland skal få tilbake fulle rettigheter i organisasjonen.

Kritikerne mener vedtaket er et knefall for Putins agenda, og frykter ytterlige russisk aggresjon i Europa hvis vi gir etter for presset nå.

Dagbladet støtter både Jagland og medlemslandene som ønsker å beholde Russland i rådet. Sanksjonsdiskusjonen er viktig, men statlige sanksjoner kan opprettholdes selv om medlemsskapet består.

Den viktigste konsekvens av at Russland kastes ut nå, er brudd på det eneste juridisk bindende båndet landet har til Europa. Med det mister 140 millioner russiske borgere muligheten til å få prøvd sin sak der nasjonale domstoler har fattet avgjørelser i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Alternative sanksjoner er ikke i nærheten av å gi det russiske folk det samme vern som EMD, både i praksis, og ikke minst prinsipielt og symbolsk. Russisk eksklusjon vil i tillegg til å frata folket muligheten EMK gir dem til å holde sine repressive makthavere til ansvar, samt bidra til ytterligere folkelig russisk polarisering mot «vesten.»

Selv om det langt ifra er noen seier å fire på stemmerett-sanksjonen, er ingen alternativer til russisk medlemskap i Europarådet i vår eller Europas real- og sikkerhetspolitiske interesse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!