LEDER

Osloskolen:

Dagbladet mener: Skittent spill i Osloskolen

Men når vi kjenner maktens metode, er den enklere å avkle.

Har problemer: Flere skoler i hovedstaden sliter med en krevende elevsammensetning. På bildet, Ulsrud videregående skole.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Har problemer: Flere skoler i hovedstaden sliter med en krevende elevsammensetning. På bildet, Ulsrud videregående skole. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På Dagsnytt Atten i starten av mars kom lærer i Osloskolen, Simon Malkenes, med en bekymring: Enkelte steder i Oslo er elevmassen og sammensetningen for krevende til at skolen kan håndtere det. Det har inntakssystemet skyld i, mener han. «Fritt skolevalg» har ført til at ressurssterke elver klumper seg sammen på et utvalg skoler, mens elever fra det nedre sosioøkonomiske sjiktet flere steder gjør det samme.

Resultatet er en elevsammensetning der sårbare, og faglig svake, unge mennesker får lite drahjelp fra medelever, på samme tid som klasseromssituasjonen for læreren blir for krevende. Som Malkenes påpekte i Dagsnytt Atten har ikke han, som lektor, kompetanse nok til å håndtere en slik situasjon. For å illustrere egen arbeidshverdag ved en videregående skole i hovedstaden, leste han opp anonymiserte klassenotater fra én enkelttime:

«Dag 1. Vi er i gang her. R kom sju minutter for seint. B kom 08.30. K er borte. P har ikke bok. M har ikke bok. R og M jobber ikke, sitter på telefon. Nå krangler R og S høyt. D synger.» For alle som hørte på, kom det klart fram hvor krevende og uholdbart dette er for både lærere og elever.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer