Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Stortinget:

Dagbladet mener: Skyldspørsmålet er ikke avgjort

Byggeskandalen på Stortinget ser ut til å koste fellesskapet hinsides mye penger.

Byggherre: Olemic Thommesen.
Byggherre: Olemic Thommesen. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skandalene knyttet til oppgraderingen av stortingsbygget i Prinsens gate 26 vil ingen ende ta. Prosjektet, som i 2015 hadde en ramme på 1,1 milliarder kroner, ser nå ut til å overskride 2,3 milliarder. 500 millioner kroner mer enn anslaget var på i 2017 ifølge Dagens Næringsliv.

Det er nesten ikke til å tro. Seinest i 2017 ble bevilgningene til byggeprosjektet økt fra 1,4 til 1,8 milliarder. For bare et par måneder siden fortalte stortingspresident Olemic Thommessen at presidentskapet «har fokus på kostnadskontroll.» Nå ser kostnadsrammen ut til å sprenges med ytterligere en halv milliard.

De stadige kostnadsoverskridelsene har ridd Olemic Thommessen som en mare. Ved konstitueringen av det 162. storting i fjor høst var det nesten så han ble kastet. Utrolig nok, gitt alle skandalene presidentskapet sto ansvarlig for, ble han gjenvalgt.

Både Riksrevisjonen og Stortingets kontrollkomité har felt en knusende dom over presidentskapet. Selv Høyres mann i komiteen var nådeløs da de behandlet saken. Med god grunn. Skandalen ser ut til å koste fellesskapet hinsides mye penger. For denne avisa er det ingen trøst at Thommesen har «fokus på kostnadskontroll» når pengene fosser ut.

Det er ikke bare i det økonomiske aspektet alvoret ligger. Når politikerne, bokstavelig talt, ikke kan holde orden i eget hus, mister de troverdighet og tillit. Dette er alvorlig for hele ideen om politisk styring, og dermed for tilliten til Stortinget som institusjon.

Da Stortingsdirektør Ida Børresen ble bekjent med de siste kostnadsoverskridelsene, valgte hun å trekke seg fra stillingen, selv om hun bare hadde noen måneder igjen av åremålet. Ved fratredelsen torsdag påtok hun seg det overordnede ansvaret for både byggeprosjektet og for mangelfull informasjonsutveksling mellom hennes kontor og presidentskapet.

Med det har skandalen fått sin syndebukk. Men selv om Børresen også må ta sin del av ansvaret, er det først og fremst presidentskapet kritikken har vært rettet mot. Riksrevisjonen klandret presidentskapet, som byggherre, for svak kostnadskontroll, avvik fra statens anskaffelsesregler, svak prosjektorganisering og uklar rollefordeling.

Skyldspørsmålet er ikke avgjort ved Børresens avgang. Heller ikke spørsmålet om de som sitter igjen på Stortinget har det som trengs til å redde stumpene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!