LEDER

Demokrati:

Dagbladet mener: Slå ring om Wara

Når politikere, eller deres familie, må leve i frykt fordi de er med på legitim maktutøvelse, har alle et ansvar for forsvare dem og institusjonene de representerer.

Passer på: Politiet, utenfor justisministerens bolig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Passer på: Politiet, utenfor justisministerens bolig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

To ganger tidligere har noen forsøkt å tenne på justisminister Tor Mikkel Waras bil. Natt til søndag ble det forsøkt på nytt. Etter varsel om brannen fra en forbipasserende, rykket politiet ut og slukket flammene. Nå har PST overtatt etterforskningen. I skrivende stund har de ingen mistenkte.

Bilbrannen er den fjerde trusselen Wara har mottatt siden desember i fjor. For en drøy uke siden ble bombegruppa tilkalt da et trusselbrev ble funnet i familiens postkasse. Tidligere er både huset og bilen blitt nedtagget.

Det er ikke første gang norske politikere er utsatt for trusler. Men både omfanget og de fysiske angrepene på Wara er en ny og alvorlig eskalering. Truslene mot Tor Mikkel Wara er et angrep på demokratiet. Det er fullstendig uakseptabelt at noen forsøker å true politikere til stillhet.

Det norske samfunnet er tuftet på åpenhet og tillit. Når politikere som Wara, eller hans familie, må leve i frykt fordi han er med på legitim maktutøvelse, har vi et felles ansvar for å slå ring om ham og institusjonene han representerer.

Slukningsarbeidet vi alle må ta del i består av et fornyet og kraftfullt forsvar av verdiene og prinsippene et fritt samfunn er bygget på. Brenner Waras bil, brenner også demokratiets reisverk.

I mangel på resultater fra PSTs etterforskning, florerer konspirasjonsteoriene om gjerningsmennenes motiver. Det er viktig å få klarhet i hvem som står bak og hvilken beveggrunn de handler på.

Men hvilken ekstremisme de sverger til er ikke avgjørende for fellesskapets tilsvar på handlingene. Enhver form for antidemokratisk aktivitet er en trussel mot alles ve og vel. Det spiller ingen rolle hvem som trues. Det viktige er at vi røyker ut autoritære krefter, og styrker arbeidet og troen på åpenhet, frihet og liberale verdier.

Etter det siste angrepet på Wara er det legitimt å stille spørsmål om politiets vakthold og oppfølging av justisministeren har vært tilstrekkelig. PST opplyser at justisministerens bolig har vært under overvåkning, men det stanset ikke gjerningsmennene fra å se ilden lyse. Vi må kunne forvente at borgere som trenger det, får tilstrekkelig beskyttelse om nødvendig.

Men mer politi og overvåkning vil aldri være et tilstrekkelig forsvar av norske verdier og institusjoner. Alle som ønsker seg et samfunn der uenigheter løses med demokratiske midler, ikke fyrstikker, må stå sammen mot de som vil se demokratiet brenne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer