Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Meslinger:

Dagbladet mener: Snakk om vaksiner - og ta dem!

Årlig dreper fortsatt meslinger om lag 100 000 barn.

Meslinger: Massevaksinasjon er enkelt, billig og effektivt. Og det redder millioner av liv.
Meslinger: Massevaksinasjon er enkelt, billig og effektivt. Og det redder millioner av liv. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 2000 og 2015 forhindret meslingvaksinen nesten tjue millioner dødsfall. Det er selve essensen av menneskelig framskritt: Vi forbedrer teknologien og medisinen slik at vi kan leve bedre, sunnere og friskere. Vaksiner sikrer at både egne og andres barn kan møte morgendagen, fri fra dødsfaren som truer dersom epidemier bryter ut.

I et sivilisasjonsperspektiv har vaksiner en spesiell plass. Milliarder av mennesker enes om, og samarbeider for, at smittsomme sykdommer skal utryddes ved hjelp av kollektiv handling. Noen nålestikk på hver redder millioner av liv. Det er samarbeidets triumf. Før meslingvaksinen ble innført i Norge ble 97 prosent av befolkningen smittet. Nå er det nesten ingen.

Vi er likevel ikke helt i mål. Årlig dreper fortsatt meslinger om lag 100 000 barn. I Europa har vi sett flere utbrudd de siste åra. Mange barn har mistet livet. Det er tragedier vi kan unngå.

Men for at vaksiner skal beskytte alle må vaksinasjonsdekningen være på 95 prosent i befolkningen. Det kalles flokkimmunitet: Desto flere som er beskyttet rundt oss, desto vanskeligere er det for sykdommene å spre seg. Faller vaksinasjonsgraden under 90 prosent begynner det å bli farlig. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er vaksinasjonsgraden blant barn på 85 prosent på verdensbasis. Og den øker raskt. I år 2000 var bare 73 prosent vaksinert mot meslinger. I Norge er 91 prosent av alle barn født etter år 2000 vaksinert gjennom Barnevaksinasjonsprogrammet.

Massevaksinasjon er både billig og effektivt. Jobben er å nå ut til folk med vaksiner og informasjon. Det er en jobb uten målstrek. Vaksinasjonsarbeid må gjøres kontinuerlig. I Norge har antall vaksinerte ligget stabilt og høyt over mange år. Det tyder på at det gjøres et godt arbeid av helsepersonell og myndigheter.

Men før jul kom det rapporter fra Sverige som bør minne samtlige norske kommuner på farene ved å ligge på latsida. Ifølge svenske medier var vaksinasjonsgraden farlig lav i hele 46 kommuner. Utenfor Stockholm er det registrert flere utbrudd i et område med en vaksinasjonsgrad på bare 80 prosent. Ifølge Sahlgrenska universitetssykehus kan det dreie seg om hundrevis av tilfeller.

I Norge baserer vi vaksinasjonssystemet på opplyst frivillighet. Det betyr at kommuner må sikre god nok informasjon til alle innbyggere. Og det legger et ansvar på oss alle til å snakke med de rundt oss om vaksinens effekt og farene ved unnlatelse.

Snakk om vaksiner – og ta dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!