Lokkemat: Statsminister Erna Solberg vil ha med KrF-leder Knut Arild Hareide i regjering. Nå åpner hun for å endre abortloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Lokkemat: Statsminister Erna Solberg vil ha med KrF-leder Knut Arild Hareide i regjering. Nå åpner hun for å endre abortloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Vil endre abortloven:

Dagbladet mener: Solbergs åpning for å endre abortloven framstår som ren desperasjon

Selv om Høyre vil tekkes KrF, bør det være uaktuelt å stramme inn kvinners rett til selvbestemt abort.

Meninger

Striden om KrFs forestående veivalg tilspisser seg for hver dag nærmere vi kommer det ekstraordinære landsmøtet 2. november. Det som i begynnelsen så ut som lett match for partiets høyreside, er nå blitt langt jevnere. Sjansen for at Knut Arild Hareide klarer å få med seg partiet til å samarbeide med Ap og Sp om å styre landet er høyst reell. Det kan bli fotofinish i KrF.

Med det som bakteppe er det forståelig at panikken brer seg i regjeringsapparatet. Statsminister Erna Solberg har mye ugjort, og vil selvfølgelig bli sittende ved makta. Dersom KrF skifter lojalitet, kan borgerlig flertall være blokkert i årevis framover.

For å overbevise kristendemokratene om å fortsatt støtte høyresida, er regjeringen derfor villig til å gi ved dørene i forhandlinger. Hos Hareide & Co. tikker lovnadene om store KrF-gjennomslag inn.

På veien ser statsministeren og Høyre imidlertid ut til å ha mistet evnen til prinsipiell tenking. I det som framstår som ren desperasjon åpnet Solberg i VG for å endre abortloven dersom KrF samarbeider til høyre. Der sier hun at det kan være aktuelt for Høyre å fjerne retten til tvillingabort, samt stramme inn kvinners rett til selvbestemmelse ved sykdom hos fosteret.

Per i dag har ingen enkelt-tvillinger blitt abortert i Norge. Abort av ett eller flere fostre har forekommet i tilfeller der det har vært tre eller flere fostre, men er svært sjelden. I nevnte tilfeller har åpningen for slike aborter helt åpenbart hjulpet kvinner i en sårbar situasjon.

Nå bør både Solberg og Høyre ta en fot i bakken. Prinsipielt er det ingen forskjell på en tvillingabort og abort av ett foster. Det spiller ingen rolle om fosteret har et søsken eller ei. Selv om det for mange oppleves og føles ubehagelig at man fjerner en søster eller bror, bør likevel retten til selvbestemmelse forsvares. Den skal gjelde selv om det er flere fostre i livmora. Dersom Solberg og Høyre stenger døra for tvillingabort, bryter de også ned prinsippet om selvbestemmelse.

Rent taktisk er dette en krevende sak for Solberg å trumfe gjennom i eventuelle regjeringsforhandlinger med KrF. Forrige gang regjeringen gikk til angrep på abortloven for å tekkes partiet, ble det store demonstrasjoner. Reservasjonsrett-saken påførte regjeringen og Solberg et betydelig nederlag.

Motstanden i eget parti er heller ikke ubetydelig. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sa til VG at hun er «ekstremt skuffet.» Partiet har heller ikke vedtatt Solbergs forhandlingsutspill i programmet.

Fra Venstres ståsted er det nærmest utenkelig at abortloven skal innskrenkes. Frp utgjør allerede et betydelig forklaringsproblem for Venstre når de forsvarer regjeringsdeltakelsen. Trolig vil de vegre seg for å sette seg i en ny skvis mot KrF og Høyre i en så betent og viktig sak som abort.

For denne avisa er det uaktuelt å stramme inn kvinners rett til selvbestemt abort. Tvert om: Kvinner bør få større råderett i abortspørsmål enn de har i dag.

(Rettelse: I lederartikkelen står det at «Per i dag har ingen enkelt-tvillinger blitt abortert i Norge.» Det er feil. I 2016 ble det gjennomført en slik abort, i 2017 fem, og foreløpig i 2018 er tallet sju.)

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.