EØS:

Dagbladet mener: Sp og SV er svar skyldig i EØS-debatten

Hvis Senterpartiet og SV skal ha troverdighet i EØS-debatten, må de fortelle oss hvordan lille Norge skal komme bedre ut av en forhandling enn Storbritannia.

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Leder

Fram mot stortingsvalget i 2021 kan rommet på venstresida som i dag okkuperes av et pragmatisk forhold til EU, bli befolket av en potent miks av selvsikker nasjonalisme og kynisk populisme. Med Arbeiderpartiet nede for telling, står EØS-motstandere i Senterpartiet og SV klare for å bære misnøyens fane inn i valgkampen - og seinere, i potensielle forhandlinger om regjeringsmakt.

Hakket lenger til venstre står Rødt parat med en like uforsonlig retorikk. Kravet fra samtlige er enkelt: En annen eller bedre avtale med EU enn vi har i dag.

Det siste året har den gryende motstanden mot EØS-avtalen i fagbevegelsen gitt den EU-kritiske venstresida blod på tann. Fra å være varme tilhengere av avtalen, vedtok for eksempel Fellesforbundets representantskap forrige uke et krav om utredning av alternativer til dagens modell. Framfor å løse arbeidslivets mange problemer med hjemlig politikk, retter også de fingeren mot en stor, ytre fiende.

Spliden byr åpenbart på problemer for Arbeiderpartiet, som siden forrige EU-kamp har forsøkt balansere velgernes ønske om suverenitet, med de mange fordelene EØS-avtalen fører med seg. I tida framover kan de havne i en svært ubehagelig skvis, som vil koste dyrt selv om de skulle gå seirende ut av forhandlingene i egen blokk.

Men i EØS-debatten som piskes opp av Sp, SV og deler av LO, bør verken Arbeiderpartiet eller avtalens øvrige tilhengere være svar skyldig. Det er de vage lovnadene om gull og grønne skoger uten EØS-avtalen som må begrunnes og dokumenteres - ikke den velprøvde modellen som per i dag tjener oss godt.

Hvis Senterpartiet og SV skal påberope seg noe som helst troverdighet i løftene de gir velgerne, må de sannsynliggjøre hvorfor nye forhandlinger med EU skal bære flere frukter enn for eksempel Sveits nylige forsøk. Eller hvordan lille Norge skal komme bedre ut av en forhandling enn Storbritannia, hvor anti-EU-krefter har ført landet ut i en tilsynelatende bunnløs politisk og økonomisk elendighet etter brexit.

De bør også gi oss troverdige svar på hvilke friheter og muligheter vi mister, hvilke arbeidsplasser som kan tjene på et brudd, og følgelig hvem som taper. Uten avtalen kan vi miste milliarder i handelsinntekter - hvem skal plukke opp regningen?

I en tid der stadig flere nasjonale problemer krever internasjonale svar, må også løftene om alternative samarbeidsformer by på mer enn billig retorikk. Kort sagt: Summen av alt SV og Sp forsøker å selge oss må være mer enn et luftslott. Noe annet er lettvinthet og uansvarlighet i en tid der den politiske debatten trenger det stikk motsatte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.