LEDER

EØS:

Dagbladet mener: Sp og SV er svar skyldig i EØS-debatten

Hvis Senterpartiet og SV skal ha troverdighet i EØS-debatten, må de fortelle oss hvordan lille Norge skal komme bedre ut av en forhandling enn Storbritannia.

Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad under Senterpartiets siste pressekonferanse før sommeren. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fram mot stortingsvalget i 2021 kan rommet på venstresida som i dag okkuperes av et pragmatisk forhold til EU, bli befolket av en potent miks av selvsikker nasjonalisme og kynisk populisme. Med Arbeiderpartiet nede for telling, står EØS-motstandere i Senterpartiet og SV klare for å bære misnøyens fane inn i valgkampen - og seinere, i potensielle forhandlinger om regjeringsmakt.

Hakket lenger til venstre står Rødt parat med en like uforsonlig retorikk. Kravet fra samtlige er enkelt: En annen eller bedre avtale med EU enn vi har i dag.

Det siste året har den gryende motstanden mot EØS-avtalen i fagbevegelsen gitt den EU-kritiske venstresida blod på tann. Fra å være varme tilhengere av avtalen, vedtok for eksempel Fellesforbundets representantskap forrige uke et krav om utredning av alternativer til dagens modell. Framfor å løse arbeidslivets mange problemer med hjemlig politikk, retter også de fingeren mot en stor, ytre fiende.

Spliden byr åpenbart på problemer for Arbeiderpartiet, som siden forrige EU-kamp har forsøkt balansere velgernes ønske om suverenitet, med de mange fordelene EØS-avtalen fører med seg. I tida framover kan de havne i en svært ubehagelig skvis, som vil koste dyrt selv om de skulle gå seirende ut av forhandlingene i egen blokk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer