Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Pelsdyr:

Dagbladet mener: Staten må gi pelsdyrbønder god kompensasjon

En rekke pelsdyrbønder vil tape store verdier når forbudet mot næringen trer i kraft. Staten bør kompensere for deler av tapet.

Snart forbud: Pelsdyroppdrett. Her et anlegg for mink som huser 10.000 dyr. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Snart forbud: Pelsdyroppdrett. Her et anlegg for mink som huser 10.000 dyr. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framtida til norsk pelsdyrnæring er avgjort. Tida da det var lov med dyrehold utelukkende for å avlive dem for å selge pelsen er snart forbi. Med Venstres inntreden i regjeringen var bransjens skjebne forseglet. Forbud nyter nå flertall i både folket og regjeringen. Avviklingen av næringen var et viktig gjennomslag for Trine Skei Grandes parti, og ville høyst trolig aldri ha skjedd uten partiet innenfor Solbergs kollegium.

Denne avisa støtter forbudet. Dyrevelferden i bransjen har vært svært dårlig. Mattilsynet har funnet regelbrudd i halvparten av tilsynene de har gjennomført. bransjen har ikke klart å rydde tilstrekkelig opp. Det er på høy tid vi sier stopp. Hensynet til næringsinteresser trumfer ikke dyras behov for verdige forhold.

Forbudet møter fortsatt store protester fra blant annet bøndene og Senterpartiet. For selv om den reelle kampen om næringens framtid er tapt, står fortsatt mye på spill. Ved å forby pelsdyroppdrett risikerer nemlig mange å tape de store investeringene de har gjort. Kapital investert i utstyr, bygninger og logistikk er ikke nødvendigvis direkte overførbart til andre former for næringsvirksomhet.

Mellomlegget etter omstilling til en annen næring kan føre til at en rekke bønder sitter igjen med stor gjeld.

Dagbladet mener politikere i alle partier må ta ansvar for de usikre rammevilkårene bransjen har opplevd. Avgjørelsen om å legge ned næringen er fornuftig, men prosessen har vært uforutsigbar for bøndene.

Når det nå er staten som har satt dem i en situasjon der de kan tape millioner, må også staten ta ansvar for å kompensere for tapet. Hele samfunnet er tjent med å finne en løsning hvor ikke for mange blir stående med gjeldsoverheng.

Spørsmålet er hvor mye kompensasjon de skal få, og hvordan. Bygninger og areal har fortsatt en verdi, selv om man ikke kan avlive mink i dem. Kompensasjonen må finne en balanse mellom hva som er nok og hva som bare blir gavmildt.

Like viktig er det at vi gir bøndene insentiv til omstilling. Staten kan ikke dele ut penger uten mål om at virksomheten erstattes med noe annet. Det er ingen som ønsker bøndene noe annet en vellykket verdiskaping. Man vil bare at det skal skje ved noe annet enn å plage små dyr i små bur.

(Dagbladet presiserer: I en tidligere versjon av denne lederen sto det at Mattilsynet fant regelbrudd ved halvparten av tilsynene. Det riktige er nesten halvparten. Seinere tilsyn har også vist bedring, og dermed har vi justert neste setning, fra «bransjen har ikke klart å rydde opp» til «bransjen har ikke klart å rydde tilstrekkelig opp.»)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!