LEDER

Pelsdyr:

Dagbladet mener: Staten må gi pelsdyrbønder god kompensasjon

En rekke pelsdyrbønder vil tape store verdier når forbudet mot næringen trer i kraft. Staten bør kompensere for deler av tapet.

Snart forbud: Pelsdyroppdrett. Her et anlegg for mink som huser 10.000 dyr. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix
Snart forbud: Pelsdyroppdrett. Her et anlegg for mink som huser 10.000 dyr. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Framtida til norsk pelsdyrnæring er avgjort. Tida da det var lov med dyrehold utelukkende for å avlive dem for å selge pelsen er snart forbi. Med Venstres inntreden i regjeringen var bransjens skjebne forseglet. Forbud nyter nå flertall i både folket og regjeringen. Avviklingen av næringen var et viktig gjennomslag for Trine Skei Grandes parti, og ville høyst trolig aldri ha skjedd uten partiet innenfor Solbergs kollegium.

Denne avisa støtter forbudet. Dyrevelferden i bransjen har vært svært dårlig. Mattilsynet har funnet regelbrudd i halvparten av tilsynene de har gjennomført. bransjen har ikke klart å rydde tilstrekkelig opp. Det er på høy tid vi sier stopp. Hensynet til næringsinteresser trumfer ikke dyras behov for verdige forhold.

Forbudet møter fortsatt store protester fra blant annet bøndene og Senterpartiet. For selv om den reelle kampen om næringens framtid er tapt, står fortsatt mye på spill. Ved å forby pelsdyroppdrett risikerer nemlig mange å tape de store investeringene de har gjort. Kapital investert i utstyr, bygninger og logistikk er ikke nødvendigvis direkte overførbart til andre former for næringsvirksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer