Arv:

Dagbladet mener: Stor arv må skattlegges

Det er rettferdig å skattlegge penger vi får, men aldri har jobbet for. Arveavgift på de største formuene i landet er et godt sted å starte.

Skattlegg arven: Superrike arvinger bør skattlegges. Her er Cecilie and Kathrine Fredriksen på en kunstutstilling i London. Foto: REX / NTB scanpix
Skattlegg arven: Superrike arvinger bør skattlegges. Her er Cecilie and Kathrine Fredriksen på en kunstutstilling i London. Foto: REX / NTB scanpixVis mer
Meninger

Den amerikanske Walton-familien er ifølge Bloomberg verdens rikeste. Som Dagens Næringsliv omtalte i går, vokser formuen deres med 40 millioner kroner i timen. Takket være eierskapet i supermarked-kjeden Walmart blir de nesten en milliard kroner rikere - hvert døgn.

Samlet kontrollerer Walton-familien verdier for 1700 milliarder kroner, og unnet seg ifølge DN et kontantutbytte på 26 milliarder kroner i fjor. Plusser vi sammen Walton-formuen med de neste tjuefire familiene på Bloombergs liste, sitter klodens rikeste dynastier på 12.400 milliarder kroner - tre tusen milliarder mer enn vårt eget oljefond.

Alt er stort i USA, inkludert formuene. Men Norges rikeste familier har også til salt i grøten. Tre av verdens fire rikeste under 30 år er norske. Per innbyggere produserer vi millionærer og milliardærer i verdensklassetempo.

Inntektsulikheten i landet er fortsatt ganske liten sammenlignet med andre land, men ser vi på formue er forskjellene svært store. Også her konsentreres penger i et knippe lommebøker. Blant landets 100 rikeste er et overveldende flertall arvinger.

Det skal være lov å både tjene og arve store penger i Norge. Men heller ikke de rike er tjent med at forskjellene blir for store. Stor ulikhet er gift for tilliten i samfunnet.

En måte å sikre at de rike og superrike ikke stikker ifra resten er skatt på formue og arv. Dessverre er begge deler kuttet kraftig eller helt av Solberg-regjeringen. Det bidrar til å flytte tyngdepunktet i skattleggingen av borgerne fra penger mottatt ved flaks (arv) til penger tjent ved innsats (inntekt). For ikke snakke om skatt som i stor grad rammer borgerne likt, som mange former for moms og avgifter.

Resultatet er økt skattebyrde på vanlige folk, og større formuer til de formuende.

Skatt på arv er upopulært, men rettferdig. Politisk framstår det likevel som en umulighet å gjeninnføre den, til tross for at den kan innrettes slik at den rammer store formuer og ikke vanlige folk.

Vi har ikke USA-tilstander på dynastier eller ulikhet enda, men også her hjemme favoriserer skattesystemet de rikeste i så stor grad at utviklingen går i deres favør. Det bør ansvarlige politikere med vanlig rettferdighetssans forsøke å gjøre noe med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.