LEDER

Arv:

Dagbladet mener: Stor arv må skattlegges

Det er rettferdig å skattlegge penger vi får, men aldri har jobbet for. Arveavgift på de største formuene i landet er et godt sted å starte.

Skattlegg arven: Superrike arvinger bør skattlegges. Her er Cecilie and Kathrine Fredriksen på en kunstutstilling i London. Foto: REX / NTB scanpix
Skattlegg arven: Superrike arvinger bør skattlegges. Her er Cecilie and Kathrine Fredriksen på en kunstutstilling i London. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den amerikanske Walton-familien er ifølge Bloomberg verdens rikeste. Som Dagens Næringsliv omtalte i går, vokser formuen deres med 40 millioner kroner i timen. Takket være eierskapet i supermarked-kjeden Walmart blir de nesten en milliard kroner rikere - hvert døgn.

Samlet kontrollerer Walton-familien verdier for 1700 milliarder kroner, og unnet seg ifølge DN et kontantutbytte på 26 milliarder kroner i fjor. Plusser vi sammen Walton-formuen med de neste tjuefire familiene på Bloombergs liste, sitter klodens rikeste dynastier på 12.400 milliarder kroner - tre tusen milliarder mer enn vårt eget oljefond.

Alt er stort i USA, inkludert formuene. Men Norges rikeste familier har også til salt i grøten. Tre av verdens fire rikeste under 30 år er norske. Per innbyggere produserer vi millionærer og milliardærer i verdensklassetempo.

Inntektsulikheten i landet er fortsatt ganske liten sammenlignet med andre land, men ser vi på formue er forskjellene svært store. Også her konsentreres penger i et knippe lommebøker. Blant landets 100 rikeste er et overveldende flertall arvinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer