LEDER

Helse og økonomi:

Dagbladet mener: Stortinget må revurdere planene om rådyr protonterapi i Norge

Stortinget vil bruke over tre milliarder kroner på såkalt protonterapi i Norge. Det bryter med prioriteringskriteriene politikerne selv har vedtatt.

NYTT SENTER: Proton Beam therapy centre på The Christie hospital i Manchester, England. Norge er igang med byggingen av to lignende behandlingssentre. Foto: PA Photo / NTB scanpix
NYTT SENTER: Proton Beam therapy centre på The Christie hospital i Manchester, England. Norge er igang med byggingen av to lignende behandlingssentre. Foto: PA Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge har tusenvis av milliarder på bok, men ingen utømmelig skattekiste. Vi, som alle andre nasjoner, må velge investeringer og tiltak med omhu. Det finnes tusenvis av gode formål å bruke penger på, men bare et fåtall av dem kan prioriteres.

Selv innsiktsfulle og drevne politikere kan finne det vanskelig å velge mellom flere goder. Mektige interesseorganisasjoner og sterke fagmiljøer vil alltid forsøke å trekke ressursene i sin retning. Kommuner og fylker kjemper hardt om statlige midler. Medieoppmerksomhet om en sak eller et område kan flytte politikernes oppmerksomhet og innsats.

Helsepolitikken er kanskje det beste eksempelet. Velger du å kjøpe medisiner eller behandling til én gruppe, går det på bekostning av en annen. Uansett hva politikerne velger, vil noen tape. Spørsmålet er derfor alltid hvem vi skal prioritere - og hvorfor.

For å gjøre valgene enklere og mer rettferdig vedtok et enstemmig storting i 2017 de såkalte prioriteringskriteriene. Ressursene i helsevesenet skal fordeles etter etterprøvbare og kjente kriterier: Alvorlighet, nytte og kostnad. Vi skal bruke penger på behandlinger som gir flest mulig gode leveår for pengene, som er den billigste (alt annet likt), og som prioriterer alvorlige sykdommer over andre.

Prioriteringskriteriene er et sivilisert og klokt ledd i utviklingen av norsk helsevesen. Men dessverre klarer ikke politikerne følge egne regler. Regjeringen, med støtte fra opposisjonen, har vedtatt at det skal bygges to sentre for protonterapi innen 2025 - et i Bergen, et i Oslo. Prislappen er på over tre milliarder kroner.

Protonterapi er en form for kreftbehandling, og skal gi mer konsentrerte stråledoser, samt være mer skånsom for omliggende vev. Problemet er at det ikke foreligger tilstrekkelig dokumentasjon på at behandlingen fungerer godt nok til at vi skal prioritere den over andre behandlingsformer. Stortinget bryter derfor egne regler. De forringer også andre pasientgruppers mulighet til behandling vi vet fungerer.

Det er også stor tvil om pasientgrunnlaget er stort nok til at vi kan forsvare investeringskostnaden på flere milliarder kroner. Med to sentre blir kapasiteten 1000 pasienter i året. I dag henvises om lag 50 til slik behandling.

Helse Øst-sjefen gikk forrige uke inn for en ny utredning om det reelle behovet for slik behandling i Norge. Det er godt, men ikke godt nok. Med pasienters liv og milliarder på spill bør helseminister Bent Høie revurdere investeringen. Fordi hele Stortinget stiller seg bak prioriteringskriteriene bør han også kunne forvente deres støtte hvis han gjør det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer