LEDER

Helse og økonomi:

Dagbladet mener: Stortinget må revurdere planene om rådyr protonterapi i Norge

Stortinget vil bruke over tre milliarder kroner på såkalt protonterapi i Norge. Det bryter med prioriteringskriteriene politikerne selv har vedtatt.

NYTT SENTER: Proton Beam therapy centre på The Christie hospital i Manchester, England. Norge er igang med byggingen av to lignende behandlingssentre. Foto: PA Photo / NTB scanpix
NYTT SENTER: Proton Beam therapy centre på The Christie hospital i Manchester, England. Norge er igang med byggingen av to lignende behandlingssentre. Foto: PA Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge har tusenvis av milliarder på bok, men ingen utømmelig skattekiste. Vi, som alle andre nasjoner, må velge investeringer og tiltak med omhu. Det finnes tusenvis av gode formål å bruke penger på, men bare et fåtall av dem kan prioriteres.

Selv innsiktsfulle og drevne politikere kan finne det vanskelig å velge mellom flere goder. Mektige interesseorganisasjoner og sterke fagmiljøer vil alltid forsøke å trekke ressursene i sin retning. Kommuner og fylker kjemper hardt om statlige midler. Medieoppmerksomhet om en sak eller et område kan flytte politikernes oppmerksomhet og innsats.

Helsepolitikken er kanskje det beste eksempelet. Velger du å kjøpe medisiner eller behandling til én gruppe, går det på bekostning av en annen. Uansett hva politikerne velger, vil noen tape. Spørsmålet er derfor alltid hvem vi skal prioritere - og hvorfor.

For å gjøre valgene enklere og mer rettferdig vedtok et enstemmig storting i 2017 de såkalte prioriteringskriteriene. Ressursene i helsevesenet skal fordeles etter etterprøvbare og kjente kriterier: Alvorlighet, nytte og kostnad. Vi skal bruke penger på behandlinger som gir flest mulig gode leveår for pengene, som er den billigste (alt annet likt), og som prioriterer alvorlige sykdommer over andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer