Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Innsyn og offentlighet:

Dagbladet mener: Tolga-saken viser hvor farlig maktpersoners aversjon mot kritisk journalistikk kan være

Historien ser ut til å ende godt for Holøyen-brødrene. For kommunen og fylkesmannen bør den få konsekvenser.

Sa ikke unnskyld: Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug møtte Magnus Holøyen til debatt hos NRK. Sistnevnte fikk ingen beklagelse. Faksimile: NRK
Sa ikke unnskyld: Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug møtte Magnus Holøyen til debatt hos NRK. Sistnevnte fikk ingen beklagelse. Faksimile: NRK Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens Gang har det siste året jobbet fram et prisverdig og viktig stykke maktkritisk journalistikk. I saken om de tre brødrene Magnus (25), Arvid (32) og Lars Peder (35) fra Tolga, har avisa avslørt lovbrudd, grov feildiagnostisering, systemsvikt og menneskelige feil.

Saken har mange fasetter, men kort fortalt handler den om hvordan Tolga kommune feildiagnostiserte brødrene som psykisk utviklingshemmede, for så å sette dem under vergemål, uten å be om tillatelse.

Med det mistet de blant annet retten til å kontrollere egen økonomi. Den yngste broren, Magnus, fikk verge mot sin vilje, selv om diagnosen som var brukt som begrunnelse ikke stemte, og at kommunelegens erklæring var i strid med loven.

I bakgrunnen lurer også kommunens økonomiske interesser. For hver innbygger med PU-diagnose får kommunen over en halv million kroner i frie midler fra staten. Selv om ordfører Ragnhild Aashaug (Sp) blankt avviser sammenhengen mellom en plutselig økning i PU-diagnoser og flere frie midler fra staten, har VG-saken gitt oss gode grunner til å grave mer.

Dessverre arbeider både kommunen og fylkesmannen hardt for å legge lokk på saken. Offentlig har Aashaug gjentatte ganger uttalt at hun ønsker granskinger fra kommunens kontrollutvalg og staten velkommen, men til VGs journalister har svaret fra maktpersoner i kommunen og hos fylkesmannen i over et år stort sett vært «ingen kommentar.»

Når det kommer til stykket er Aashaug så tilbakeholden at hun ikke engang ville gi brødrene en uforbeholden unnskyldning da hun torsdag møtte i Debatten på NRK, til tross for dokumenterte lovbrudd fra kommunen. Det skuffet brødrene og forhåpentligvis Tolgas velgere, som går til urnene om et år.

Hemmelighold og stillhet hos maktpersoner er dypt problematisk, men ikke nytt. Stadig oftere møter pressen en vegg av hemmelighold når vi ber om innsyn. Statsminister Erna Solberg har beklaget overfor brødrene på vegne av norske myndigheter, men går selv aktivt inn for å stramme inn pressens rett på innsyn i maktpersoners virke. Vi betviler på ingen måte statsministerens oppriktige engasjement i Tolga-saken, men stusser over at hun ikke forstår at slike saker blir belyst bedre og raskere når lovverket jobber med oss, ikke mot oss.

VGs journalister har klart å grave fram tilstrekkelig dokumentasjon til at historien ser ut til få en lykkelig slutt for brødrene. Fylkesmannen i Hedmark, Tolga kommune, og ikke minst den politiske ledelsen, bør leve med det kritiske flomlyset i ansiktet en god stund til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!