LEDER

Innsyn og offentlighet:

Dagbladet mener: Tolga-saken viser hvor farlig maktpersoners aversjon mot kritisk journalistikk kan være

Historien ser ut til å ende godt for Holøyen-brødrene. For kommunen og fylkesmannen bør den få konsekvenser.

Sa ikke unnskyld: Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug møtte Magnus Holøyen til debatt hos NRK. Sistnevnte fikk ingen beklagelse. Faksimile: NRK
Sa ikke unnskyld: Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug møtte Magnus Holøyen til debatt hos NRK. Sistnevnte fikk ingen beklagelse. Faksimile: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Verdens Gang har det siste året jobbet fram et prisverdig og viktig stykke maktkritisk journalistikk. I saken om de tre brødrene Magnus (25), Arvid (32) og Lars Peder (35) fra Tolga, har avisa avslørt lovbrudd, grov feildiagnostisering, systemsvikt og menneskelige feil.

Saken har mange fasetter, men kort fortalt handler den om hvordan Tolga kommune feildiagnostiserte brødrene som psykisk utviklingshemmede, for så å sette dem under vergemål, uten å be om tillatelse.

Med det mistet de blant annet retten til å kontrollere egen økonomi. Den yngste broren, Magnus, fikk verge mot sin vilje, selv om diagnosen som var brukt som begrunnelse ikke stemte, og at kommunelegens erklæring var i strid med loven.

I bakgrunnen lurer også kommunens økonomiske interesser. For hver innbygger med PU-diagnose får kommunen over en halv million kroner i frie midler fra staten. Selv om ordfører Ragnhild Aashaug (Sp) blankt avviser sammenhengen mellom en plutselig økning i PU-diagnoser og flere frie midler fra staten, har VG-saken gitt oss gode grunner til å grave mer.

Dessverre arbeider både kommunen og fylkesmannen hardt for å legge lokk på saken. Offentlig har Aashaug gjentatte ganger uttalt at hun ønsker granskinger fra kommunens kontrollutvalg og staten velkommen, men til VGs journalister har svaret fra maktpersoner i kommunen og hos fylkesmannen i over et år stort sett vært «ingen kommentar.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer