LEDER

Lønnsfest:

Dagbladet mener: Toppledere i statseide selskaper tjener altfor mye penger

Regjeringen bør dempe lederlønnsveksten. Sterkere styring og hardere skattlegging, vil være en god start.

Veik styring: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bør være hardere i klypa med styrer som stiller i stand topplederlønnsfest i statseide selskaper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Veik styring: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bør være hardere i klypa med styrer som stiller i stand topplederlønnsfest i statseide selskaper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I går la næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fram «Statens eierskapsberetning 2017»: Den årlige gjennomgangen av statens direkte eierskap i 75 selskaper. Blant dem finner vi velkjente navn som Equinor (tidligere Statoil), Telenor, Yara, Hydro, DNB, Kongsberg Gruppen, Statkraft, Posten, og Avinor.

I år som før skapte meldingen rabalder, og det er særlig de ville topplederlønningene som får folk til å heve øyebrynet. Av meldingen kan vi lese at seks toppledere i statlig eide selskaper tjente over 10 millioner kroner i 2017. Tjuetre tjente mer enn tre millioner.

Mest pepper får Equinor-styret, som står ansvarlig for toppsjef Eldar Sætres lønnsvekst på 32 prosent. Som samlet godtgjørelse fikk Sætre med seg om lag femten millioner kroner i fjor, hvorav 8,6 millioner er fastlønn. Resten fikk han utbetalt som prestasjonsbasert bonus.

Økningen forsvares med at den skyldes de beskjedne bonusutbetalingene i 2016. Den gang var inntjeningen dårlige enn ellers, fordi oljeprisen var lav. Når Equinor går dårlig, får Sætre mindre penger.

Resonnementet er greit nok. Men i hvilken verden er dette formildende omstendigheter? Hva i alle dager skal vi med et styre som deler ut prestasjonsbasert bonus som baseres på oljeprisen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer