Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ulikheten øker:

Dagbladet mener: Ulikhetsveksten må stanses før det er for seint

Norge er langt unna amerikanske tilstander, men hva hjelper det, all den tid vi mener dagens forskjeller er for store?

Med de rike i ryggen: Finansminister Siv Jensen passerer milliardærene Olav Thon og Stein Erik Hagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Med de rike i ryggen: Finansminister Siv Jensen passerer milliardærene Olav Thon og Stein Erik Hagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En knapp måned er gått siden statsminister Erna Solberg samlet fire statsråder, pressen, internasjonalt anerkjente økonomer, og store organisasjoner til en heldags konferanse om ulikhet.

Med patostunge taler om viktigheten av å ivareta et samfunn med små forskjeller fra blant andre Trine Skei Grande, Siv Jensen, Jan Tore Sanner og Solberg selv, markerte dagen startskuddet for regjeringens arbeid med ulikhet i åra som kommer. Da særlig arbeidet med stortingsmeldingen som skal se på hvordan vi kan redusere forskjeller – sosiale og kulturelle så vel som økonomiske.

De færreste lot seg imponere av regjeringens plutselige omsorg for alle som er blitt hengende etter i fordelingen av penger og muligheter. Etter årevis med skattekutt til svulmende bankkonti og rike arvinger, må Solbergs PR-mannskap jobbe hardt for å overbevise oss om at regjeringens framtidige fordeling av goder skal komme folk flest til gode.

Fortellingen om at enda mer penger til kapitalsterke mennesker gjør dem enda villigere til å eie kapital og bedrifter, og dermed til å skape flere jobber og inntektsgrunnlag for oss andre, holder ikke som forsvar for økte forskjeller. De var tross alt de store vinnerne også før regjeringens rause lettelser. Regjeringens troverdighet står dermed på hvorvidt de faktisk bærer sten til byrden for de sterkeste i samfunnet, eller fortsetter å fordele dem på resten av oss.

Skal vi tro finansminister Siv Jensen skjer det ikke med det første. Som svar på en fersk SSB-rapport, som viser at de rikeste stikker av med stadig mer av formuen i landet, svarer hun at vi ikke må henge oss opp i tall. Til tross for at de «10 prosent med størst formue eide 58 prosent av den private formuen i Norge i 2016, mens de 1 og 0,1 prosent mest formuende eide henholdsvis 21 og 8 prosent», ber Jensen oss om å tenke på noe annet.

Skjevfordelingen i formue reflekterer ulikhet i både makt og velstand. Det går utover enkeltmenneskers muligheter i livet, og bør også bekymre en borgerlig regjering. Norge er riktignok langt unna amerikanske tilstander, men hva hjelper det, all den tid vi mener dagens forskjeller er for store? Det er lettere å stanse en uønsket utvikling, enn å reversere den seinere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!