LEDER

Arbeidsliv:

Dagbladet mener: Useriøse aktører truer det norske arbeidslivet

Nå må det mobiliseres i førstelinja. Myndigheter, fagforeninger og arbeidsgivere må få opp organisasjonsgraden.

Sjokkerende: Tilstander ved en av O'Learys restauranter i Oslo sjokkerer LO. Arbeidsministeren karakteriserer forholdene som grove. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Sjokkerende: Tilstander ved en av O'Learys restauranter i Oslo sjokkerer LO. Arbeidsministeren karakteriserer forholdene som grove. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den siste uka har Dagbladet omtalt sjokkerende arbeidsforhold på den populære sportsrestauranten O'Learys i Oslo. Ansatte ved franchise-restauranten har fortalt oss om trusler og trakassering fra ledelsen, underbemanning, manglende kontrakter, utestående overtidsbetaling, samt vakter som strekker seg 14–15 timer uten pause.

Det siste året har de ansatte kjempet hardt for sine rettigheter. Blant annet for å få utbetalt lønn de har krav på, og gjennomføring av kontraktfestede arbeidstimer. Alt til ledelsens store misnøye. I en tekstmelding om en kvinnelig servitør skal daglig leder ved O'Learys ha skrevet «No worries i will fuck her on the floor if she wants to work no problem, go and wash dishes. [..] Fuck her. Bitch.»

Arbeidsforholdene er så alvorlige at Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kom på banen i går og varslet at det nå er «slutt på å koseprate »med slike aktører.

Til Dagbladet roser hun de ansatte for å ta til motmæle, og sier at «cowboyene» i bransjen må strammes opp eller fjernes. Bedrifter som nekter å innrette seg risikerer nå bøter på 100 000 kroner. Det er gode signaler fra Hauglie.

Men selv om det finnes systemer og tilsynsorganer, ble ikke O'Learys-saken prioritert av Arbeidstilsynet. Selv ikke da to ansatte møtte opp personlig for å fortelle om forholdene, fikk de hjelp. Statsråden har derfor en stor oppgave foran seg. O'Learys er ingen ensom svane i en ellers ryddig bransje. Hele åtti prosent av virksomhetene Arbeidstilsynet besøkte i desember fikk pålegg for avvik fra gjeldende lover og regler.

Multikriminalitet i arbeidslivet blir stadig mer systematisk og alvorlig, og gjelder alt fra økonomisk kriminalitet til menneskehandel. Det blir også farligere. For under et år siden kunne Norsk Arbeidsmandsforbund fortelle om flere tillitsvalgte og ansatte i fagforeninger mottar alvorlige trusler fra arbeidsgivere hvis de varsler om ulovlige forhold.

Når useriøse eller kriminelle aktørene går hardere til verks, må også innsatsen fra myndigheter og partene i arbeidslivet trappes opp.

Selv om det allerede gjøres mye viktig arbeid, peker lav organisasjonsgrad seg ut som et stort problem. Som Jørn Eggum, Fellesforbundets leder, sa det til Dagbladet: «For oss i LO er det jo pinlig at selv ikke i restaurantene rundt borgen vår på Youngstorget har vi klart å organisere mange nok til å kreve tariffavtaler med bedriftene.»

Med det mister vi også et viktig førstelinjeforsvar i kampen mot arbeidskriminalitet. Et organisert arbeidsliv, er et seriøst arbeidsliv. I tida framover må de lykkes bedre, men ikke overlates hele ansvaret. Også myndigheter og arbeidsgivere må bidra til økt organisasjonsgrad. Bare de useriøse aktørene er tjent med alternativet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer