LEDER

Ny rapport om arbeidsinnvandring

Dagbladet mener: Utenforskap er uverdig, urettferdig og ødelegger fellesskapet

Funnene i en ny forskningsrapport fra Frischsenteret er politisk eksplosive.

Har ansvar: Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre må skjerpe innsatsen for folk som faller utenfor arbeidslivet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Har ansvar: Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre må skjerpe innsatsen for folk som faller utenfor arbeidslivet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Fremstående samfunnsøkonomer ved Frischsenteret har levert en rapport om innvandring, sysselsetting og klasse som inneholder politisk sprengstoff. Forskernes metode er vitenskapelig: De har undersøkt sosial mobilitet blant alle personer i Norge som er født mellom 1960 og 1980.

Det er funnene som er politisk eksplosive. Ifølge rapporten har den historisk høye innvandringen til Norge svekket jobbmulighetene for norskfødte som vokste opp i lavinntektsfamilier, sammenliknet med dem som kommer fra rike familier. På godt norsk: Innvandring fra Asia og Øst-Europa har gjort de rike rikere mens de fattige sakker akterut, både når det gjelder jobb og inntekt.

Forskjellen mellom den laveste klassen norskfødte og middelklassen har økt med 30 prosent, og det meste av dette (75 prosent) forklarer forskerne med økt innvandring.

For norskfødte fra de rikeste hjemmene har innvandringen hatt motsatt effekt. Deres relative inntekt og sysselsetting har økt både i forhold til middelklassen og de med lavest inntekt. De fattigste merker presset fra arbeidsinnvandrere med lave kvalifikasjoner, og mange faller ut av arbeidslivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer