Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ny rapport om arbeidsinnvandring

Dagbladet mener: Utenforskap er uverdig, urettferdig og ødelegger fellesskapet

Funnene i en ny forskningsrapport fra Frischsenteret er politisk eksplosive.

Har ansvar: Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre må skjerpe innsatsen for folk som faller utenfor arbeidslivet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Har ansvar: Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre må skjerpe innsatsen for folk som faller utenfor arbeidslivet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremstående samfunnsøkonomer ved Frischsenteret har levert en rapport om innvandring, sysselsetting og klasse som inneholder politisk sprengstoff. Forskernes metode er vitenskapelig: De har undersøkt sosial mobilitet blant alle personer i Norge som er født mellom 1960 og 1980.

Det er funnene som er politisk eksplosive. Ifølge rapporten har den historisk høye innvandringen til Norge svekket jobbmulighetene for norskfødte som vokste opp i lavinntektsfamilier, sammenliknet med dem som kommer fra rike familier. På godt norsk: Innvandring fra Asia og Øst-Europa har gjort de rike rikere mens de fattige sakker akterut, både når det gjelder jobb og inntekt.

Forskjellen mellom den laveste klassen norskfødte og middelklassen har økt med 30 prosent, og det meste av dette (75 prosent) forklarer forskerne med økt innvandring.

For norskfødte fra de rikeste hjemmene har innvandringen hatt motsatt effekt. Deres relative inntekt og sysselsetting har økt både i forhold til middelklassen og de med lavest inntekt. De fattigste merker presset fra arbeidsinnvandrere med lave kvalifikasjoner, og mange faller ut av arbeidslivet.

Det er viktig at rapporten fra forskerne ved Frischsenteret tas på alvor, selv om det for mange politikere vil være mest bekvemt å arkivere den i en dyp kjeller.

Undersøkelsen viser at innvandring i høy grad er et klassespørsmål som utfordrer tilliten og den sosiale balansen i det norske samfunnet. Her har både høyre- og venstresiden et politisk ansvar. Venstresiden fordi den i årevis har vært for lite oppmerksomme på innvandringens effekt på de fattigste og minst privilegerte. Høyresiden fordi den nekter å se i øynene at forskjellene i det norske samfunnet øker, og fører en politikk som gjør kløften dypere.

Rapporten vil øke trykket fra alle krefter som har enkle løsninger på et komplekst spørsmål. Det er f. eks. tvilsomt om det bedrer arbeidsmarkedet å si opp EØS-avtalen når 75 prosent av all norsk eksport går til EU/EØS. Innvandringspolitikken er allerede strammet inn gjennom flere år.

Det blir ikke lett å skape ny politikk i en stadig mer opphetet politisk situasjon. Men det er helt nødvendig at det utvikles redskaper og tiltak som har reell effekt på de økende forskjellene. Ikke minst gjelder det utdanning, omskolering og ordninger som sikrer arbeid til ungdom.

Permanent arbeidsledighet og utenforskap er uverdig, urettferdig og det ødelegger fellesskapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!