LEDER

Vaksiner:

Dagbladet mener: Vaksiner redder liv. Ta dem.

Vaksinasjonsarbeidet er endeløst, men uendelig viktig.

Meslinger: Ekstremt smittsomt og potensielt dødelig. Ta vaksiner.
Meslinger: Ekstremt smittsomt og potensielt dødelig. Ta vaksiner. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I Norge er det opp til foreldrene å bestemme hvorvidt barna skal vaksineres. Deltakelse i vaksinasjonsprogrammer baserer seg på opplyst frivillighet. Man er ikke tvunget til å ta dem, men veiledes til å gjøre det med god informasjon fra det offentlige.

Etter tre ferske smittetilfeller av meslinger i Norge, er det flere som stiller seg tvilende til denne tilnærmingen. Dersom flere og flere dropper vaksinen, settes flokkimmuniteten vår i fare. Det skal ikke mange uvaksinerte mennesker til for å gi en smittsom sykdom et tilstrekkelig grunnlag for å spre seg. På verdensbasis fører mangefull vaksinering til at meslinger dreper om lag 100000 barn i året. Det er forståelig at folk ikke vil at noe så viktig som fellesskapets beskyttelse mot potensielt dødelige sykdommer, skal være frivillig.

Dagens regime kan ikke forsvares med at folk skal ha frihet til å styre over verken egen eller barnas kropp. Så lenge din frihet til å droppe vaksiner setter andres liv og helse i fare, er ikke valgfrihet et tilstrekkelig godt argument.

Men det er heller ikke slik at dagens situasjon er et tungtveiende argument for å stramme til loven. 91 prosent av alle barn født etter år 2000 har deltatt i Barnevaksinasjonsprogrammet, som blant annet dekker meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksinen). Det er under grensa for anbefalt dekningsgrad, som bør ligge over 95 prosent, men utenfor faresonen. Vi trenger ikke bli virkelig urolige før den faller under 90 prosent.

Frivillighetslinja har til nå tjent oss godt. Den sikrer også et mykere møte med stat og helsevesen. Dersom man innfører tvang i en situasjon der det ikke er absolutt nødvendig, kan de aggressive motstanderne mot vaksiner få vann på mølla. Slik situasjonen er i dag får vaksinemotstandere en begrenset offentlig oppmerksomhet. Innføring av påbud om vaksiner nå, vil gi løgnerne en talerstol de ikke fortjener.

Det er også like trolig at folk dropper vaksinen av andre grunner enn innbitt motstand. I Sverige peker man på mangelfull tilgjengelighet og dårlig informasjon fra kommuner som en av forklaringene på de mange meslingutbruddene den siste tiden. Vårt system preges av god tilgjengelighet, et velutdanna helsevesen og oppmerksomme kommuner. Den gode dekningen de siste 18 åra tyder på at det gjøres et godt arbeid.

Men det er ingen grunn til å ligge på latsida. Tvert om: Økt innvandring til kommunene og grov desinformasjon på internett, taler for intensivering av arbeidet fra både stat, kommune og helsevesen. Arbeidet er endeløst, men uendelig viktig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer