LEDER

Atomavtalen med Iran

Dagbladet mener: Varslene er ildrøde

Trump har vist at han mener alvor når det gjelder internasjonale avtaler. Han forakter dem.

PRESSER VENNER: President Donald Trump er villig til å presse USAs tradisjonelle venner og allierte på en ny og hardere måte. Dette kan i verste fall kan sette Midtøsten i brann og skape dyp splittelse mellom USA og Europa. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
PRESSER VENNER: President Donald Trump er villig til å presse USAs tradisjonelle venner og allierte på en ny og hardere måte. Dette kan i verste fall kan sette Midtøsten i brann og skape dyp splittelse mellom USA og Europa. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Verden – og særlig Midtøsten – er med ett blitt et farligere sted. Det begynte da president Donald Trump for et år siden trakk USA ut av atomavtalen med Iran. Nå har Iran kunngjort at landet går bort fra deler av avtalen, og gitt en frist på 60 dager før det gjenopptar produksjonen av høyanriket uran. Det er denne type uran som benyttes i atomvåpen. USA har sendt krigsskip til farvann nær Iran, og amerikanske tjenestemenn varsler nye sanksjoner mot landet. Denne situasjonen setter Europa i et meget vanskelig press mellom Iran og USA.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. I bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet, ble økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring opphevet. Iran forpliktet seg bl.a. til å begrense sin anriking av uran for en periode på femten år. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen.

At USA trakk seg fra avtalen og gjenopptok de økonomiske sanksjonene, har svekket verdien for Iran, og ikke minst landets politiske ledelse. Sanksjonene biter, inflasjonen er rekordhøy og økonomien viser negativ vekst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer