LEDER

Lønnsom fisk:

Dagbladet mener: Vi bør innføre grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen

Både nåværende og framtidige generasjoner fortjener en del av profitten norske fjorder har velsignet oss med.

GULLGRUVE: Oppdrettsnæringen. Skjerholmen, Buarøy. Foto: Heiko Junge / Scanpix
GULLGRUVE: Oppdrettsnæringen. Skjerholmen, Buarøy. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Oppdrettsnæringen er et økonomisk eventyr av de helt sjeldne. På få år har næringen gått fra å være et beskjedent påheng i eksporten til å bli milliardindustri. Med det er den også blitt en etterlengtet gullgås. I ei tid da inntektene fra olje og gass faller, kan oppdrettsnæringen bli en viktig brikke for nasjonaløkonomien. Årlig selger vi fisk og skalldyr fra oppdrett til over 60 milliarder kroner.

Eller, vi og vi. Verdiskapingen, eierskap og arbeidsplasser er fordelt på forholdsvis få hender. Hele næringen sysselsetter for eksempel snaut 8000 personer. De ti største selskapene står for 70 prosent av produksjonen. Fra bortgjemte fjorder og forblåste øyer har et knippe mennesker blitt mangemilliardærer. Landets rikeste er den 25-årige Salmar-arvingen Gustav Witzøe. Selv kyprioten John Fredriksens formue eser ut av oppdrettsmilliarder.

Nå kan imidlertid eventyret for de få, bli en gullgruve for alle. Mandag denne uka varslet regjeringen at den vil utrede innføring av såkalt grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen. Dersom det blir innført blir oppdrettsselskapene nødt til å betale en ekstra skatt i tillegg til selskapsskatten, etter modell fra olje- og kraftnæringen. Oljebransjen er i dag pålagt en grunnrenteskatt på 55 prosent, kraftbransjen 35 prosent.

Innføring av grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen er et initiativ denne avisa stiller seg helhjertet bak. En slik ekstrabeskatning står på prinsipiell og historisk trygg grunn.

Fordi verdiene som skapes i næringen bare er mulig ved utnyttelse av en naturressurs som tilhører fellesskapet, skal også verdier som skapes der tilfalle fellesskapet. Uten det naturgitte fortrinnet norske fjorder gir, ville ikke oppdrettsnæringen blomstret som den gjør. På linje med utnyttelse av olje, gass og fossefall, kvalifiserer fortjeneste fra fjordene for nasjonal fordeling av godene.

Det at oppdrettsanlegg volder stor skade på fellesskapets fjorder, taler også for at en langt større andel av profitten skal tilfalle alle. Det er urettferdig at noen få skal tjene på aktivitet som ikke bare forringer andres muligheter til å bruke fjorden, men også selve fjordens biodiversitet og renslighet.

Grunnrente på oppdrett er en skatt på både felleseie og forurensning, og vil være et rettferdig og pent tilskudd til Statens Pensjonsfond Utland. Både nåværende og framtidige generasjoner fortjener en del av profitten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer