Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Våpeneksport:

Dagbladet mener: Vi er diktatorens dobbeltmoralske våpenhandler

Når våre politikere får valget mellom eksportprofitt og menneskerettigheter, velger de ofte førstnevnte. Men de later som vi får i pose og sekk.

Eksportør: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bør være tydeligere på hvorfor hun mener det er akseptabelt at Norge eksporterer forsvarsmateriell til Saudi-Arabia.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Eksportør: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bør være tydeligere på hvorfor hun mener det er akseptabelt at Norge eksporterer forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge eksporterer våpen og forsvarsmateriell for flere milliarder kroner i året. Det er en legitim industri. Suverene stater har rett til å forsvare seg, men ingen har kapasitet til å være selvforsynt med alt av våpen og utstyr som kreves.

Norske allierte trenger vårt utstyr, vi trenger deres, og landets forsvar er avhengig av å henge med i den teknologiske utviklingen. Det at norske bedrifter deltar i et internasjonalt marked for produksjon av slikt materiell er derfor både akseptabelt og nødvendig.

Av dette følger imidlertid ikke at vi skal selge våpen, ammunisjon og materiell til hvem som helst. Norge skal for eksempel ikke være en krigsprofitør. Vi skal heller ikke eksportere våpen til stater hvor grunnleggende menneskerettigheter brytes og demokratiske rettigheter er for svake. Dette har det vært enighet om på Stortinget i over 70 år.

Det er dessverre langt mellom liv og lære. Ifølge Changemaker eksporterte vi krigsmateriell til diktaturer for nesten to milliarder kroner i 2017. Et av kjøperlandene er Saudi-Arabia – golfstaten som årlig henretter flere hundre mennesker, samt er tungt involvert i krigen i Jemen.

Ifølge SSB mottok Saudi-Arabia norske «deler og tilbehør til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsene, bombekastere, utskytningsramper for raketter og granater, flammekastere o.l.» for 40 millioner kroner i fjor. I mai kom det også fram at saudi-koalisjonen som står for sjøblokaden av Jemen, opprettholder den med raketter drevet av norske motorer. Vårt materiell bidrar med blokaden av mat og nødhjelp til det som er en av de største humanitære katastrofene i vår tid.

Den åpenbare dobbeltmoralen er tilsynelatende ikke noe problem for våre styrende politikere. Da utenriksminister Ine Eriksen Søreide tidligere i år ble utfordret av Dagbladet på den norske eksporten, ville hun ikke svare. Til Stortinget har hun forsvart eksporten med at «Norge utsteder ikke eksportlisenser for A-materiell (våpen, vår anm.) til Saudi-Arabia.»

Men skillet mellom såkalt A- og B-materiell er som SV-leder Audun Lysbakken har påpekt, kunstig. All den tid krigføring muliggjøres av norsk utstyr, enten det er motorer eller sambandsteknologi, bør vi la være å selge til diktaturer.

I tillegg til å kreve at eksporten til landene det gjelder stanses umiddelbart, fremmet også Changemaker et ønske om at myndigheter og politikere må gjøre det tydelig hvordan den skal reguleres framover. Som de skriver i en fersk rapport: «Enten må reglene skjerpes eller så må formuleringene reflektere at menneskerettigheter og humanitærretten ikke påvirker avgjørelsene så mye som det i dag framstilles som.»

Vi kan nemlig ikke både være en internasjonal moralsk ledestjerne, og diktaturers våpenhandler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!