LEDER

Våpeneksport:

Dagbladet mener: Vi er diktatorens dobbeltmoralske våpenhandler

Når våre politikere får valget mellom eksportprofitt og menneskerettigheter, velger de ofte førstnevnte. Men de later som vi får i pose og sekk.

Eksportør: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bør være tydeligere på hvorfor hun mener det er akseptabelt at Norge eksporterer forsvarsmateriell til Saudi-Arabia.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Eksportør: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bør være tydeligere på hvorfor hun mener det er akseptabelt at Norge eksporterer forsvarsmateriell til Saudi-Arabia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norge eksporterer våpen og forsvarsmateriell for flere milliarder kroner i året. Det er en legitim industri. Suverene stater har rett til å forsvare seg, men ingen har kapasitet til å være selvforsynt med alt av våpen og utstyr som kreves.

Norske allierte trenger vårt utstyr, vi trenger deres, og landets forsvar er avhengig av å henge med i den teknologiske utviklingen. Det at norske bedrifter deltar i et internasjonalt marked for produksjon av slikt materiell er derfor både akseptabelt og nødvendig.

Av dette følger imidlertid ikke at vi skal selge våpen, ammunisjon og materiell til hvem som helst. Norge skal for eksempel ikke være en krigsprofitør. Vi skal heller ikke eksportere våpen til stater hvor grunnleggende menneskerettigheter brytes og demokratiske rettigheter er for svake. Dette har det vært enighet om på Stortinget i over 70 år.

Det er dessverre langt mellom liv og lære. Ifølge Changemaker eksporterte vi krigsmateriell til diktaturer for nesten to milliarder kroner i 2017. Et av kjøperlandene er Saudi-Arabia – golfstaten som årlig henretter flere hundre mennesker, samt er tungt involvert i krigen i Jemen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer