Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Få slutt på hemmeligholdet:

Dagbladet mener: Vi trenger en lov om mer åpenhet

Det er et viktig prinsipp at vi skal ha åpenhet i statsforvaltningen. Tor Mikkel Wara, nyslått justisminister, bør legge alle kort på bordet om tidligere kundeforhold som lobbyist i First House.

Hilser: Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Hilser: Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er duket for ny strid om regjeringsmedlemmers hemmelighold av tidligere kundelister fra PR- og lobbyarbeid. De siste åra har det stormet verst rundt tidligere landbruks-, innvandrings- og justisminister Sylvi Listhaug, som gjentatte ganger nektet offentligheten innsyn i hvem hun egentlig jobbet for som ansatt i First House, samt hva hun gjorde der.

Nå er det vår nyslåtte justisminister, Tor Mikkel Wara (53), som skal kjempe samme kamp. Den tidligere stortingsrepresentanten har i årevis vært en sentral rådgiver og partistrateg for Siv Jensen, men har ikke besatt et tungt politisk verv siden han gikk av som nestleder i partiet tidlig på nittitallet.

I likhet med sin forgjenger i Justisdepartementet har Wara vandret jorden som PR-topp og lobbyist. Listhaug i noen måneder, Wara i en mannsalder. I flere tiår har han tjent til livets opphold ved å gi politisk innsikt og råd til både offentlige og private kunder. Siden 2010 som partner i First House. Det er med andre ord ei lang liste med kunder og interesser offentligheten skal nektes innsyn i.

Selv statsministeren ble holdt i skyggens dal da hun tok Listhaug med seg til kongens bord. Bare departementsråden i Landbruksdepartementet var kjent med Listhaugs tidligere kundeforhold, og dermed også hvilke potensielle habilitetsproblemer hun måtte ha.

Seinere avsløringer har ettertrykkelig vist hvorfor Listhaug klamret seg til hemmeligholdet. Før jul kunne Dagbladet fortelle at Listhaug hadde tatt seg betalt for å bedrive lobbyisme mot eget sentralstyre - mens hun satt der selv. Hvilke interessekonflikter og habilitetsproblemer Wara måtte ha, etter årevis som topplobbyist, vet vi lite om.

Men det bør vi selvfølgelig få kjennskap til. Om ikke gjennom frivillig overlevering, så gjennom lovgivning. Slik blir det også, dersom SV får viljen sin. Partiet har et forslag inne til behandling i Stortingets presidentskap som ikke bare vil avkreve kjennskap til hvilke kunder ministere, statsråder og statssekretærer har hatt, men også hvilke oppgaver de har utført. Kravet skal gjelde to år tilbake i tid.

Dagbladet stiller seg bak kravet om en ny opplysningsplikt. Det er et viktig prinsipp at vi skal ha åpenhet i forvaltningen. Selv om det ikke skulle være grunnlag for habilitetsproblemer, er selve hemmeligholdet skadelig nok. Det skaper en større mistro til politikkens legitimitet og interessene som styrer. Dersom vi skal ha tillit til at statens interesser forvaltes i tråd med folkeviljen, ikke skjulte private interesser, må regjeringens medlemmer åpne kundeboka. Klarer de ikke det, får de holde seg unna politiske toppverv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!