LEDER

Få slutt på hemmeligholdet:

Dagbladet mener: Vi trenger en lov om mer åpenhet

Det er et viktig prinsipp at vi skal ha åpenhet i statsforvaltningen. Tor Mikkel Wara, nyslått justisminister, bør legge alle kort på bordet om tidligere kundeforhold som lobbyist i First House.

Hilser: Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Hilser: Statsminister Erna Solberg (H) og nyutnevnt justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Slottsplassen etter ekstraordinært statsråd på slottet onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er duket for ny strid om regjeringsmedlemmers hemmelighold av tidligere kundelister fra PR- og lobbyarbeid. De siste åra har det stormet verst rundt tidligere landbruks-, innvandrings- og justisminister Sylvi Listhaug, som gjentatte ganger nektet offentligheten innsyn i hvem hun egentlig jobbet for som ansatt i First House, samt hva hun gjorde der.

Nå er det vår nyslåtte justisminister, Tor Mikkel Wara (53), som skal kjempe samme kamp. Den tidligere stortingsrepresentanten har i årevis vært en sentral rådgiver og partistrateg for Siv Jensen, men har ikke besatt et tungt politisk verv siden han gikk av som nestleder i partiet tidlig på nittitallet.

I likhet med sin forgjenger i Justisdepartementet har Wara vandret jorden som PR-topp og lobbyist. Listhaug i noen måneder, Wara i en mannsalder. I flere tiår har han tjent til livets opphold ved å gi politisk innsikt og råd til både offentlige og private kunder. Siden 2010 som partner i First House. Det er med andre ord ei lang liste med kunder og interesser offentligheten skal nektes innsyn i.

Selv statsministeren ble holdt i skyggens dal da hun tok Listhaug med seg til kongens bord. Bare departementsråden i Landbruksdepartementet var kjent med Listhaugs tidligere kundeforhold, og dermed også hvilke potensielle habilitetsproblemer hun måtte ha.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer