LEDER

Regionreformen

Dagbladet mener: Viljen til tvang mot Finnmark kan koste regjeringspartiene dyrt

Regjeringens oppgave er å holde landet sammen, ikke skape nye splittelser og motsetninger.

Setter hardt mot hardt: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) bruker makt i nord. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Setter hardt mot hardt: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) bruker makt i nord. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen og kommunalminister Monica Mæland har bestemt seg for å sette hardt mot hardt i konflikten om sammenslåing av Finnmark og Troms til en region. Etter en folkeavstemning i Finnmark der 87 prosent sa nei til den nye regionen, vedtok fylkestinget å trekke seg fra alt videre samarbeid om reformen.

Kommunalministeren var lynrask i sitt mottrekk: Hun endret forskriften slik at politikerne i Troms alene kan bestemme de politiske og administrative rammene for den nye regionen. Mæland viser til at fylkesfusjonen er vedtatt i Stortinget og at folkelig motstand ikke endrer på dette.

Det har Monica Mæland rett i. En lokal folkeavstemning, eller flertallet i et fylkesting, kan selvsagt ikke oppheve et vedtak i Stortinget. Det kan bare Stortinget selv gjøre.

Samtidig er det uklokt og kortsiktig å svare befolkningen i Finnmark med en en politisk knyttneve. Protestene i Finnmark kommer ikke fra isolerte pressgrupper eller særinteresser, men fra folket selv. Det er en vilje styrende politikere ikke bør umyndiggjøre gjennom administrative vedtak.

Begge parter i konflikten driver nå et høyt spill. Skal Stortinget snu, må KrF gjøre en kuvending, skape flertall mot sammenslåing og gi regjeringen et kraftig nederlag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer