LEDER

Dagbladet mener: Wara må be om avskjed

Tor Mikkel Wara har havnet i en situasjon der han i lang tid vil være en statsråd på krykker. Det eneste naturlige er at han ber om avskjed.

Dagbladet mener: Wara må be om avskjed
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans familie samlet det politiske Norge i en felles holdning: Angrep på demokratiet og de folkevalgte angår alle, uansett politisk ståsted. Dette ble slått fast av statsministeren, på Stortingets talerstol og i utallige lederartikler og andre ytringer i mediene. Wara selv uttalte at vi ikke skal gi etter for trusler som retter seg mot demokratiet.

Nå er situasjonen en helt annen. Justisministerens samboer er siktet for å ha anmeldt en straffbar handling som ikke er begått. Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mener samboeren selv tente på Waras bil. Siktelsen kan bli utvidet, og det gjenstår mye politiarbeid før det eventuelt foreligger en tiltale. Vi har en situasjon med to spor som følger hverandre nøye. Det ene er straffesaken som skal foregå uavhengig av de politiske myndighetene. Det andre er politisk og omfatter spørsmålet om Tor Mikkel Waras situasjon som justisminister.

Samboeren er avhørt av politiet og nekter «meget bestemt» straffeskyld. Det var justisministeren selv som ba advokat John Christian Elden om å bistå samboeren. Elden er kjent for sitt aktive og grundige forsvar i straffesaker. Hvis samboeren vil kjempe for sin påståtte uskyld, vil Elden bruke de midlene loven gir ham adgang til. Han har allerede uttalt at PST brøt loven, menneskerettighetene og politiinstruksen da de avhørte samboeren uten at advokat var tilstede.

Behovet for mer etterforskning, mangelen på tilståelse og et aktivt forsvar, peker mot en langvarig og kompleks prosess. Tor Mikkel Waras forhold oppe i dette er motsetningsfullt. Han engasjerte Elden som advokat for samboeren, men ifølge den samme Elden er Wara å anse som fornærmet part i saken. Det gjør ikke saken enklere at justisministeren er øverste sjef for PST som etterforsker saken. Her blandes mange roller.

LANDSMØTET I HØYRE: Erna Solberg uttaler seg om Black Box sin teaterforestilling. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ifølge jusprofessor Eivind Smith er det juridisk ikke noe i veien for at Tor Mikkel Wara fortsetter fortsetter som justisminister. Saken imot samboeren blir behandlet av påtalemyndigheten som er uavhengig av justisministeren. Politisk er det andre forhold som må veie tungt. I politikken er det ikke nok at en statsråd har det formelle i orden. Wara er regjeringens fjerde justisministeren fra FrP, og Erna Solberg har nå et akutt behov for en statsråd som fungerer og har tillit og politisk autoritet. Tor Mikkel Wara har havnet i en situasjon der han i lang tid vil være en statsråd på krykker. Det eneste naturlige er at han ber om avskjed.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer