Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet mener: Ytringsfriheten er under press

Sensur og globale aktører presser ytringsfriheten.

SENSUR: Det har vært store spanske demonstrasjoner etter at det spanske parlamentet vedtok en ny sikkerhetslov, som blant annet gjør langt flere demonstrasjoner ulovlig. Foto: AP/Andres Kudacki/NTB Scanpix
SENSUR: Det har vært store spanske demonstrasjoner etter at det spanske parlamentet vedtok en ny sikkerhetslov, som blant annet gjør langt flere demonstrasjoner ulovlig. Foto: AP/Andres Kudacki/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Ytringsfriheten er under press fra flere kanter.

I noen land handler det om sensur og meningskontroll. I andre om svekkelse av grunnlaget for frie medier, og om økende dominans fra globale aktører som primært drives av profittmotiv.

ETTER AT YTRINGENE ble satt fri fra det redaksjonelle monopolet, har vi fått en helt ny infrastruktur for meninger og debatt. De redaktørstyrte mediene, med sin forpliktelser når det gjelder samfunnsoppdrag og presseetikk, har på ingen måte forsvunnet.

I NORGE DOMINERER de nyhetsformidlingen på nett. Men som alle vet er store deler av den offentlige samtalen flyttet inn i sosiale medier som f. eks. Facebook. Der finnes det ikke noe redaktøransvar. Ny kommunikasjonsteknologi har endret både ansvar, distribusjon og innhold i universet av ytringer. Det er bl.a. disse endringene som den nye ytringsfrihetskommisjonen skal behandle.

SENSUERS: Youtube ønsker at NRK-programmet «Kroppen» skal sensurere innholdet sitt på videodelingstjenesten. Slik svarer redaksjonen. Video: NRK Newton Vis mer

KOMMISJONEN LEDES av Kjersti Løken Stavrum som er administrerende direktør i Stiftelsen Tinius, som igjen er en stor aksjonær i Schibsted. Hun får med seg en mangfoldig gruppe på atten personer med bred erfaring og innsikt i mediebildet. En svakhet er at kommisjonen ikke har med personer som har spisskompetanse på det teknologiske området, der bl.a logaritmer i økende grad bestemmer redaksjonelle prioriteringer.

DET ER VERDIFULLT at kommisjonen skal foreta en bred innsamling av informasjon om det nye mediebildet og hvordan det påvirker ytringsfriheten. Kulturminister Abid Raja viser til at kommisjonen skal se på både sosiale, teknologiske og juridiske rammer i diskusjonen om ytringsfriheten. Om kommisjonen kan bidra til å endre uheldige sider ved den etablerte kommunikasjonskulturen, er derimot nokså tvilsomt.

SENSURERT: Oscar-antrekket til den sørafrikanske filmstjerna Charlize Theron, ble for mye for det iranske nyhetsbyrået ILNA, som «kledde på henne». Video: Facebook/My Stealthy Freedom Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kultur/67358956 Vis mer

YTRINGSFRIHETENS GRENSER er klart definert gjennom lover, rettsavgjørelser og presseetikkens normer, og her er det ikke behov for endringer. Og slett ikke innskrenkninger eller flere og tydeligere retningslinjer slik de globale nettselskapene gjerne vil ha. Kommisjonen bør i stedet nøye undersøke og vurdere hvordan ny kommunikasjonsteknologi styrer meningsdannelsen og den offentlige samtalen.

DET SAMME GJELDER ansvaret for det som publiseres. I redaktørstyrte medier er det et ledelsesansvar, i Facebook tas slike avgjørelser langt nede i organisasjonen av såkalte moderatorer. Dette er et eksempel på de store spørsmålene kommisjonen må behandle.

SENSURERT: Under Tony Award i USA, søndag kveld, ble den amerikanske skuespilleren Robert De Niro sensurert av nyhetskanalen CBS. Årsaken var at De Niro sa: "Fuck Trump" i talen sin. Dette er videoen som kanalen sendte ut. Video: CBS/Tony Award Productions Vis mer
Hele Norges coronakart