Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flyktninger:

Dagbladet mener:
Det er i Norges interesse å avlaste den europeiske flyktning- og migrantstrømmen

Det kommer fortsatt mange flyktninger og migranter til Europa. Norge er tjent med en solidarisk fordeling av dem. Derfor må vi ta vår del av ansvaret.

Egeninteresse: Statsminister Erna Solberg er tjent med at EU-landene løser flyktningspørsmål i fellesskap framfor å lukke seg inne. Norge bør bidra til å lette trykket på et hardt presset Europa.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Egeninteresse: Statsminister Erna Solberg er tjent med at EU-landene løser flyktningspørsmål i fellesskap framfor å lukke seg inne. Norge bør bidra til å lette trykket på et hardt presset Europa. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

For nesten nøyaktig et år siden var det fullstendig krise i Italia. På seks måneder hadde landet tatt imot 85 000 flyktninger og migranter, av totalt 100 000 som fant veien til Europa. Situasjonen var så alvorlig at den italienske innenriksministeren, Marco Minniti, tryglet resten av medlemslandene i EU om hjelp.

Få besvarte bønnen. Selv om vi oppfylte vår del av kvoten, var det langt mindre enn vi kunne ha klart. Da Italia trengte det som mest, kuttet Norge kraftig i mottakskapasiteten. Sammenliknet med tilstanden i Italia, var vår egen situasjon høyst håndterlig.

Det store tilfanget av flyktninger og migranter til Europa har avtatt kraftig. I år er det bare kommet om lag 50 000. I 2015 var tallet over en million.

Innvandring skaper likevel fortsatt store politiske problemer i EU. Selv om det kommer færre, er det likevel om lag fire millioner flyktninger og migranter som skal fordeles på medlemslandene, eller sendes hjem.

Særlig Italia, som de siste åra har fått mesteparten av krisa i fanget, har vært opptatt av at de europeiske landene må fordele flyktningene solidarisk seg imellom. Det har vist seg å være uhyre vanskelig. Ei rekke EU-land, som for eksempel Polen og Ungarn, har vært svært uvillige til å bistå. Landene som har arbeidet hardest for at alle må være med på dugnaden, som Tyskland, Frankrike og Sverige, er blitt tvunget på defensiven av innenrikspolitiske årsaker.

Forrige uke fant EU-landene likevel fram til et slags kompromiss. Hvorvidt det holder, er usikkert. I skrivende stund er situasjonen i CSU, Angela Merkels koalisjonspartner, uavklart, etter at partiet den siste tida har angrepet forbundskansleren og hennes linje i innvandringspolitikken.

Her hjemme er det Fremskrittspartiet som motsetter seg norsk deltakelse i denne felleseuropeiske innsatsen. Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sa til NRK i helga at Norge ikke bør ta imot noen så lenge vi ikke er medlem av EU. Etter hans syn får EUs problemer være deres egen sak.

Det er en politisk strategi Erna Solberg bør vende det døve øret mot. Norge ligger i Europa. Ikke bare har vi en moralsk forpliktelse om å bidra for mennesker på flukt. Det er også i Norges interesse å bidra solidarisk, lette presset på EU-landene og sikre stabilitet i Europa.

Nå må vi følge opp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media