LEDER

Alternativ behandling:

Dagbladet mener:
Ja til moms på humbug

Det er en fornærmelse mot fornuften at alternative behandlingsformer får momsfritak på linje med medisinsk helsehjelp.

Se til venstre: Helseminister Bent Høie (H)  bør finne sammen med Arbeiderpartiet og fjerne momsfritak på alternativ behandling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Se til venstre: Helseminister Bent Høie (H) bør finne sammen med Arbeiderpartiet og fjerne momsfritak på alternativ behandling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge får alternativ behandling momsfritak på linje med leger, tannleger og psykologer. Det betyr at homøopater, healere, kunstterapauter, og kvantemedisinere slipper å betale moms for tjenestene de selger.

Slik har det vært siden 2001, da Stortinget vedtok at alternative behandlere skal få fritak på linje med annet helsepersonell som selger tjenester, og har siden den gang blitt utvidet med flere behandlingsformer. Nå er forutsetningen for fritaket at «behandlerne» er medlem i en av organisasjonene som er oppført i Helsedirektoratets register og i Brønnøysundregisteret.

Det betyr at de fem alternative behandlerne som hører hjemme i foreningen «Norsk forening for integrativ terapi, aktiv analyse, bevegelsesterapi og kreativitetsutvikling» støttes med et momsfritak av det offentlige. Det samme gjelder sjamanen Bergens Tidende omtalte i fjor.

Selger du sko må du kreve inn moms fra kunden, selger du integrativ terapi slipper du.

Slik støtte bryter med et viktig prinsipp: Staten skal ikke subsidiere behandling som ikke har dokumentert effekt.

Selv om vi legger store ressurser i helsevesenet, har vi ikke ubegrensede midler. Hver dag foretas det tøffe prioriteringer om hvem som skal få behandling, og hvem som må klare seg uten. Konsekvensen av at vi gir humbug momsfritak, er mindre penger som kunne gått til behandlingsformer som faktisk fungerer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer