Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Alternativ behandling:

Dagbladet mener:
Ja til moms på humbug

Det er en fornærmelse mot fornuften at alternative behandlingsformer får momsfritak på linje med medisinsk helsehjelp.

Se til venstre: Helseminister Bent Høie (H)  bør finne sammen med Arbeiderpartiet og fjerne momsfritak på alternativ behandling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Se til venstre: Helseminister Bent Høie (H) bør finne sammen med Arbeiderpartiet og fjerne momsfritak på alternativ behandling. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

I Norge får alternativ behandling momsfritak på linje med leger, tannleger og psykologer. Det betyr at homøopater, healere, kunstterapauter, og kvantemedisinere slipper å betale moms for tjenestene de selger.

Slik har det vært siden 2001, da Stortinget vedtok at alternative behandlere skal få fritak på linje med annet helsepersonell som selger tjenester, og har siden den gang blitt utvidet med flere behandlingsformer. Nå er forutsetningen for fritaket at «behandlerne» er medlem i en av organisasjonene som er oppført i Helsedirektoratets register og i Brønnøysundregisteret.

Det betyr at de fem alternative behandlerne som hører hjemme i foreningen «Norsk forening for integrativ terapi, aktiv analyse, bevegelsesterapi og kreativitetsutvikling» støttes med et momsfritak av det offentlige. Det samme gjelder sjamanen Bergens Tidende omtalte i fjor.

Selger du sko må du kreve inn moms fra kunden, selger du integrativ terapi slipper du.

Slik støtte bryter med et viktig prinsipp: Staten skal ikke subsidiere behandling som ikke har dokumentert effekt.

Selv om vi legger store ressurser i helsevesenet, har vi ikke ubegrensede midler. Hver dag foretas det tøffe prioriteringer om hvem som skal få behandling, og hvem som må klare seg uten. Konsekvensen av at vi gir humbug momsfritak, er mindre penger som kunne gått til behandlingsformer som faktisk fungerer.

At pasienter med reelle plager ikke får behandling fordi staten skal støtte Norsk spiritualistisk healerforbund, er en fornærmelse mot fornuften. Vi vet hva som virker, men gir penger til noe annet. Momsfritak på alternativ behandling er ikke god helsepolitikk, bare ko-ko næringspolitikk.

Denne avisa støtter derfor Arbeiderpartiets forslag om å innføre merverdiavgiftsplikt for alternativ behandling. Dersom Aps anslag stemmer, vil det føre til 180 millioner kroner i økte inntekter. Det er store summer som garantert vil gjøre mer nytte andre steder i statsforvaltningen enn i lomma på alternative behandlere.

Fordi også Senterpartiet og Høyre tidligere har luftet ideen om å kutte fritaket, er vi optimistiske rundt mulighetene til at Stortinget kan få bukt med dette allerede i neste års statsbudsjett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling