Dagbladet mottar European Press Prize

For avsløringen av dårlig datasikkerhet gjennom artikkelserien «Null CTRL».

PRESTISJE-PRIS Espen Sandli og Ola Strømman mottok i dag prisen av sir Harold Evans. Den britiske journalistikk-guruen er tidligere redaktør av The Sunday Times, og har siden hatt flere jobber i USA og også jobbet for The Guardian og BBC. Foto: Jeff Gilbert / NTB Scanpix
PRESTISJE-PRIS Espen Sandli og Ola Strømman mottok i dag prisen av sir Harold Evans. Den britiske journalistikk-guruen er tidligere redaktør av The Sunday Times, og har siden hatt flere jobber i USA og også jobbet for The Guardian og BBC. Foto: Jeff Gilbert / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gjennom mer enn 60 artikler har Dagbladet de siste månedene, under headingen «Null CTRL», avdekket hvor dårlig sikret norske datasystemer er.

Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli samt programmerer og utvikler Ola Strømman har testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer som ligger åpent på internett, og har blant annet avdekket at over 2000 overvåkningskameraer i norske hjem, butikker, nattklubber og restauranter ligger tilgjengelig på nett.

De fant også ut at over 2500 styringssystemer er koblet til nett med minimal eller ingen sikkerhet. 500 av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur.

Nå hedres Dagbladet for arbeidet med European Press Prize, som ble opprettet i 2012 som et europeisk svar til den prestisjefylte amerikanske Pulitzer-prisen.

- Det er ikke så ofte norsk journalistikk blir beæret med prestisjetunge, internasjonale priser. At vi med «Null CTRL» blir europeisk mester i journalistisk innovasjon er derfor en begivenhet og en stor ære. Artikkelserien er et enestående arbeid innen digital journalistikk, og det er bare å gratulere teamet som så målbevisst jobbet med prosjektet i mange, mange måneder, sier Dagbladets ansvarlige redaktør John Arne Markussen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer