PRESTISJE-PRIS Espen Sandli og Ola Strømman mottok i dag prisen av sir Harold Evans. Den britiske journalistikk-guruen er tidligere redaktør av The Sunday Times, og har siden hatt flere jobber i USA og også jobbet for The Guardian og BBC. Foto: Jeff Gilbert / NTB Scanpix
PRESTISJE-PRIS Espen Sandli og Ola Strømman mottok i dag prisen av sir Harold Evans. Den britiske journalistikk-guruen er tidligere redaktør av The Sunday Times, og har siden hatt flere jobber i USA og også jobbet for The Guardian og BBC. Foto: Jeff Gilbert / NTB ScanpixVis mer

Dagbladet mottar European Press Prize

For avsløringen av dårlig datasikkerhet gjennom artikkelserien «Null CTRL».

(Dagbladet): Gjennom mer enn 60 artikler har Dagbladet de siste månedene, under headingen «Null CTRL», avdekket hvor dårlig sikret norske datasystemer er.

Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli samt programmerer og utvikler Ola Strømman har testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer som ligger åpent på internett, og har blant annet avdekket at over 2000 overvåkningskameraer i norske hjem, butikker, nattklubber og restauranter ligger tilgjengelig på nett.

De fant også ut at over 2500 styringssystemer er koblet til nett med minimal eller ingen sikkerhet. 500 av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur.

Nå hedres Dagbladet for arbeidet med European Press Prize, som ble opprettet i 2012 som et europeisk svar til den prestisjefylte amerikanske Pulitzer-prisen.

OPPDAGET STORE SIKKERHETSHULL: Nå får folka bak Dagbladets artikkelserie «Null CTRL», redaksjonell utvikler Ola Strømman (til venstre) og journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, European Press Prize for arbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
OPPDAGET STORE SIKKERHETSHULL: Nå får folka bak Dagbladets artikkelserie «Null CTRL», redaksjonell utvikler Ola Strømman (til venstre) og journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, European Press Prize for arbeidet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det er ikke så ofte norsk journalistikk blir beæret med prestisjetunge, internasjonale priser. At vi med «Null CTRL» blir europeisk mester i journalistisk innovasjon er derfor en begivenhet og en stor ære. Artikkelserien er et enestående arbeid innen digital journalistikk, og det er bare å gratulere teamet som så målbevisst jobbet med prosjektet i mange, mange måneder, sier Dagbladets ansvarlige redaktør John Arne Markussen.

Store konsekvenser  - Dagbladet har tradisjon for innovasjon, og denne prisen er en bekreftelse på at Dagbladet innen digital redaksjonell utvikling er blant de beste i verden, sier han.

- Artikkelserien «Null CTRL» dokumenterte igjen og igjen hvordan uvitenhet og uforsiktighet rammer enkeltpersoner, firmaer og kritisk infrastruktur. Resultatet fra arbeidet har allerede medført regelendringer, og en mengde sikkerhetshull er lukket. I tillegg har et ukjent antall personer blitt varslet om mulige sikkerhetshull. Sjelden har vel en serie reportasjer fått så store og viktige konsekvenser for almenheten, sier Markussen.

Sandli og Strømman mottok i dag prisen sammen med nyhetsredaktør Frode Hansen under en seremoni i hovedkvarteret til nyhetsbyrået Reuters i London.

- Dette er moro og veldig stort. Det er ikke hver dag man vinner et europamesterskap, sier den redaksjonelle utvikleren som har jobba i Dagbladet i femten år.

- Det er artig å bli satt pris på og at andre er enige i at man har gjort noe riktig og viktig, når man har jobba så mye med noe. Dette handler ikke bare om private webkameraer, men om feil og mangler i norsk datasikkerhet, sier han.

Nytenkende - Det er å håpe at artikkelserien har ført til en ny bevissthet rundt disse problemstillingene, og det hadde vært veldig artig om andre presseorganer i Europa gjør den samme øvelsen i sine land, sier Strømman.

Dagbladet mottar prisen i kategorien beste innovasjon, som hedrer «ideer innen presentasjon, teknologi eller redaksjonelle teknikker som har gitt et klart bidrag til journalistikkens fremtid».

Over 300 bidrag er vurdert, og blant de nominerte finnes prosjekter fra Wall Street Journal, La Stampa, den nederlandske publiseringsplattformen De Correspondent og det internasjonale konsortiumet for undersøkende journalistikk (ICIJ).

- Det er veldig hyggelig at en norsk artikkelserie blir lagt merke til i Europa. Det sier noe om nytenkingen og kvaliteten på arbeidet vi har gjort, for det er det denne prisen hedrer, sier Espen Sandli.

Rikets sikkerhet Det var i en samtale med en norsk hacker at han og Linn Hillestad ble klar over at det finnes legitime metoder for å søke opp hva slags systemer som faktisk er koplet til internett. I motsetning til et vanlig Google-søk, som gir oversikt over tilgjengelig innhold på nett, gir søkemotoren Shodan - kalt «verdens farligste søkemotor» - informasjon om hvilke enheter som er online.

- Linn og jeg så umiddelbart hvilket journalistisk potensiale dette hadde. Prosjektet vårt ble å finne ut hva to journalister, som overhodet ikke er dataingeniører eller spesialister på datasikkerhet, kunne finne på nett. Det viste seg å være veldig mye - alt fra ting som påvirker folks privatliv til det som handler om rikets sikkerhet, sier Sandli.

Utvikleren bak Shodan, John Matherly, har tidligere roset Dagbladets arbeid med avsløringene og uttalt at det er synd ikke flere journalister har oppdaget verktøyet for å sette fokus på datasikkerhet.

Dagbladets journalister har tidligere mottatt databransjens fagpris, den såkalte Rosingprisen, for «Null CTRL».

Kunne gjort stor skade - Arbeidet med «Null CTRL» startet allerede i mars i fjor, og vi brukte et halvt år på research og feltarbeid før den første saken ble publisert. Det har med andre ord vært et stort prosjekt, og jeg er glad vi har fått lov til å bruke så mye tid på det, sier Linn Kongsli Hillestad.

- De største utfordringene i arbeidet har vært å forstå hvordan man gjør slike søk og komme i kontakt med og få kommentarer fra de som viste seg å være eksponert. Å ha store sikkerhetshull er ikke det morsomste å snakke i avisa om, men de fleste har vært glade for å bli informert, sier hun.

- Det som har gjort mest inntrykk på oss i arbeidet med artikkelserien, er for det første omfanget av det som ligger usikret på nett, sier Espen Sandli.

- Deretter var det mest oppsiktsvekkende hvor sensitivt materiale norske bedrifter har liggende ute - vi snakker om rene forretningshemmeligheter - og det som ikke er så tabloid å skrive om, men som handler om styringssystemer i industrien. Her kan uvedkommende gjøre stor skade dersom de får tilgang, sier han.

Han sier artikkelserien har hatt en målbar effekt i og med at mye av materialet som ble funnet, i etterkant er fjernet fra nett. Journalistene har varslet om flere tusen potensielt skadelige sikkerhetshull både i private hjem, i næringslivet og det offentlige.

Tungvektere Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund gratulerer Dagbladet med prisen og gleder seg særlig over at Dagbladet med dette anerkjennes for det journalistiske innholdet, etter at avisa i mange år har vært blant de mest hedrede i Skandinavia for sitt design.

- Artikkelserien «Null CTRL» tar opp en viktig problematikk som oppleves som ny og ukjent for de fleste leserne. Det var mange gode konkurrenter til innovasjonsprisen i år, så dette er en pris Dagbladet kan la gå til hodet på seg, sier hun.

- Og som med alle slike priser, bør den inspirere andre til mer avdekkende journalistikk av samme type, sier Stavrum.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening stiller seg også blant gratulantene.

- Det gjør jeg med stor glede. Det er alltid stas når norske journalister henter priser internasjonalt, og dette er nok et eksempel på at norsk journalistikk er langt fremme med henhold til både innhold og presentasjon. Og - som det viser seg - innen innovasjon og nytenking, som er særlig gledelig med tanke på utfordringene bransjen står overfor, sier Jensen.

Han understreker at det er langt fra hvem som helst som står bak European Press Prize,

- I denne juryen sitter det folk som redaktøren Sir Harold Evans, Sylvie Kaufman fra ledelsen i El Monde og Juan Luis Cebrian fra El Pais. Dette er tungvektere innen europeisk journalistikk og mediebransje, sier Jensen.