OPPGANGSJUBEL: Dagbladet når ut til 33 prosent av befolkningen, nesten 1,4 millioner hver eneste dag, til stor glede for Dagbladets ansatte (her med sjefredaktør John Arne Markussen i front).
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPGANGSJUBEL: Dagbladet når ut til 33 prosent av befolkningen, nesten 1,4 millioner hver eneste dag, til stor glede for Dagbladets ansatte (her med sjefredaktør John Arne Markussen i front). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Dagbladet når flere lesere enn noensinne

En tredjedel av landets befolkning leser avisa hver dag, og papiropplaget øker.

(Dagbladet): - Det er bare å gratulere, sier kommunikasjonsrådgiver i GimCom, Lasse Gimnes, til Dagbladet, etter å ha hørt avisas opplags- og lesertall for 2011.

Dagbladet har aldri vært større: mediehuset når ut til 1 370 000 lesere hver eneste dag.

- Vi rekker ut til 33 prosent av landets voksne befolkning hver dag. Dette er utrolig oppmuntrende, sier Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen.

Dagbladets mobilutgave har hatt en formidabel vekst på hele 98 prosent, og når nå ut til 251 000 lesere daglig.

Vikitig digital satsing - Mobilutgaven har flere lesere enn de fleste papiraviser i landet, sier Markussen.

Også Dagbladet.no fortsetter veksten og når 1 123 000 lesere hver dag. Sjefredaktøren understreker at satsingen på digitale plattformer er ekstremt viktig for Dagbladet.

- Dagbladet dreier seg om å lage meningsfylt underholdning. Vi er en avis som opererer i et voldsomt spenn, fra lett underholdningsstoff til tunge analyser og kommentarer. Vi tilbyr en bred meny som treffer svært godt i markedet, sier Markussen.

- Et sterkt nyhetsår Dagbladets nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord sier framgangen har sammenheng med avisas massive satsing på nyheter:

- OPPMUNTRENDE: Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, betegner oppgangen som oppmuntrende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- OPPMUNTRENDE: Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, betegner oppgangen som oppmuntrende. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Nyheter er vår viktigste leveranse til leserne. De skal vite at de får den største og grundigste dekningen av de store sakene hos oss. 2011 var et voldsomt nyhetsår, selvsagt sterkt preget av terrorangrepet mot Norge 22. juli, men også av hendelser som overgrepssaken i Alvdal, tsunamien i Japan, revolusjonen i Egypt, drapet på Osama bin Laden og krigen i Libya. Dagbladet har prioritert dekningen av disse hendelsene tungt. I tillegg har vi satset mer på gravende journalistikk, sier Beverfjord.

Både Dagbladets avsløringer om SOS Rasisme, Adecco-skandalen, kommunebørsen og Dagbladets dekning av Anders Behring Breiviks skjulte liv har vært tunge journalistiske satsninger dette året.

- I fjor fikk Dagbladet SKUP-diplom for journalist Thomas Ergos avsløringer om utviklingshemmedes rettssikkerhet. Dagbladet skal være avisa med hjerte for de svake, sier Beverfjord.

Fortsetter satsingsen Også Dagbladets økte satsing på sport har vært av betydning for de gode tallene:

- Vi har satset mer på sport det siste året, både på nett og papir, og det kommer til å fortsette å være et prioritert område.

Sjefredaktør John Arne Markussen understreker viktigheten av satsing på gravende journalistikk i Dagbladet framover.

- Vi kommer til å intensivere arbeidet med gravende journalistikk ytterligere i året som kommer. I tillegg søker vi i disse dager etter en kulturredaktør som kan bidra til å forsterke og videreutvikle Dagbladets posisjon som landets beste og viktigste kultur- og debattarena på alle plattformer, sier han.

Økende opplagstall Også opplagstallene for 2011 er til å juble av. Med en oppgang på 0,9 prosent i opplaget mandag til lørdag, og 1,4 prosent søndag, går Dagbladet fram for første gang siden 2001.
  Til tross for de gode tallene for papiravisa, forholder sjefredaktøren seg realistisk:

NYHETSSATSING:  Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet, knytter framgangen til avisas massive satsing på nyheter. 
.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
NYHETSSATSING: Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet, knytter framgangen til avisas massive satsing på nyheter. . Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Over tid vil opplaget falle. Men vi skal sloss med nebb og klør for å holde posisjonen, men vi må være forberedt på at tyngdekraften gjelder, sier Markussen.

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) presenterer leser- og opplagstallene til landets aviser under en pressekonferanse i dag klokka 12.

- Oppsiktsvekkende bra - De aller fleste avisene vil  ha minustall å vise til i dag, da er det ekstra morsomt for Dagbladet å kunne vise til positive tall. En liten vekst i dag tilsvarer en økning i opplagstall på 25 000 for ti år siden. Dette kan Dagbladet glede seg over, sier Gimnes.

Gimnes understreker at det ikke er noe trendbrudd, og mener nedgangstallene vil komme.

- De siste ti årene har opplagstallene vist at de fleste faller, og VG og Dagbladet har som regel hatt det største fallet. Hvis Dagbladet nå har klart å bryte den trenden, er det oppsiktsvekkende bra, sier medieekspert og tidligere Kampanje-redaktør, Hans Hjellemo.

Hjellemo mener det blir spennende å følge opplagstallene i årene som kommer.

- Om Dagbladet kan vise til positive opplagstall også neste år, og kanskje året etter, er det formidabelt bra. Spørsmålet er om det er et blaff, eller om det vil vare. Det blir interessant å følge, og spennende i en større sammenheng, nettopp når Dagbladet og VG har vært blant taperne i ti år nå. Men at Dagbladet mest sannsynlig går mot strømmen når tallene presenteres i dag, tar jeg av meg hatten for, sier han.

GRATULERER: Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes mener Dagbladet har god grunn til å glede seg over de ferske tallene, men mener nedgangstall vil komme. Foto: Marie Gimnes
GRATULERER: Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes mener Dagbladet har god grunn til å glede seg over de ferske tallene, men mener nedgangstall vil komme. Foto: Marie Gimnes Vis mer

HATTEN AV: Medieekspert Hans Hjellemo tar av seg hatten for Dagbladets leser- og opplagstall, og sier det blir spennende å følge videre utvikling.
HATTEN AV: Medieekspert Hans Hjellemo tar av seg hatten for Dagbladets leser- og opplagstall, og sier det blir spennende å følge videre utvikling. Vis mer