Dagbladet og fakta om oljen

Verdens befolkning skal vokse også fremover. Flere skal løftes ut av fattigdom. Det trekker i retning av økt energibruk.

OSLO  20170105.
Olje- og energiminister Terje Søviknes på NHO årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20170105. Olje- og energiminister Terje Søviknes på NHO årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladets lederskribent 6. januar påpeker at innvendinger mot olje- og gasspolitikken ikke kan behandles som fiendebilder. Jeg skulle ønske Dagbladet hadde samme tilnærming til begrunnelsen for politikken.

Da regjeringen utarbeidet Norges bidrag til Parisavtalen, la vi til grunn at vi skal nå klimamålene våre samtidig som at vi har en sterkt og konkurransedyktig næringsliv, inklusive vår største og viktigste næring petroleumsvirksomheten.

Parisavtalen forplikter verden til å holde den globale oppvarmingen til godt under 2 grader. Dette vil få konsekvenser for alle næringer, også norsk petroleumsvirksomhet. For det første gjennom en økt pris på utslipp når kvotesystemet innstrammes frem mot 2030. For det andre vil avtalen kunne føre til at etterspørselen etter fossile energikilder på sikt reduseres.

Det brukes mye energi i verden i dag. Mesteparten dekkes av fossile energikilder. Verdens befolkning skal vokse også fremover. Flere løftes ut av fattigdom. Det trekker i retning av økt energibruk. I alle scenarier vil det være behov for betydelige mengder olje og gass, selv med en sterk økning i energieffektiviteten. I tiår framover vil derfor olje og gass spille nøkkelroller i verdens energiforsyning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer