DEBATT

Dagbladet og kjernevåpen

OMSTRIDT: Briter demonstrerte i sommer mot landets omstridte kjernevåpenprogram Trident. Foto: Rob Pinney / Shutterstock / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Briter demonstrerte i sommer mot landets omstridte kjernevåpenprogram Trident. Foto: Rob Pinney / Shutterstock / NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet tar i sin leder 24. august feil når det gjelder Norges holdning og politikk i forhandlingene om kjernefysisk nedrustning.

Norge arbeider aktivt for en verden fri for kjernevåpen. Grunnlaget for vårt arbeid er stortingsvedtaket fra i vår som sier at dette målet skal nås ved gjennomføring av Ikkespredningsavtalens forpliktelser, og at vi skal være en pådriver for ikke-spredning og nedrustning med sikte på en balansert, gjensidig, irreversibel og verifiserbar avskaffelse av kjernevåpnene. På dette grunnlaget vil regjeringen arbeide langsiktig for et rettslig bindende rammeverk.

Denne rekkefølgen er nødvendig og viktig, og det finnes ingen snarveier. En forbudsprosess blir innholdsløs hvis de statene som faktisk har kjernevåpen ikke deltar. Skal noen være villige til å gi fra seg kjernevåpen må det være fordi de er sikre på at andre gjør det samme.

Norges politikk er forankret i Stortinget og våre internasjonale forpliktelser. Vi har alt å vinne på å støtte opp om det internasjonale rammeverket for nedrustning. Forhastede forbudsforhandlinger leder ikke til færre kjernevåpen, men kan snarere ende opp med å svekke Ikkespredningsavtalen. En slik svekkelse kan i verste fall øke spredningen av kjernevåpen og føre til flere kjernevåpenstater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer