Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet og «svart mot svart»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RASISME: Fredag 15. september hadde Dagbladet en kommentarartikkel under tittelen «Svart mot svart». Artikkelen krever noen kommentarer. Bakgrunnen for Dagbladets kommentar var at utestedet Downtown og en av deres dørvakter i Oslo tingrett nylig ble dømt for overtredelse av straffelovens § 349a. Utestedet ble ved såkalt foretaksstraff dømt til å betale en bot på 25 000 kroner, mens boten for dørvaktens del ble satt til 7500 kroner. Rettens flertall (fagdommer og en av meddommerne) fant det bevist utover enhver rimelig tvil at tre personer ble nektet servering på grunn av etnisitet. Dommen er for øvrig ikke anket, og er således endelig.

DAGBLADETS kommentator synes å være overrasket over at det ble tatt ut tiltale i saken, idet stedet drives av et ektepar med bakgrunn fra Pakistan, og den aktuelle dørvakten opprinnelig er fra Iran. Til dette bemerkes det at både innehaverne av stedet og den aktuelle dørvakten er norske statsborgere. Det bør videre være kjent at diskriminering/rasisme ikke er forbeholdt enkelte etniske grupper, eller at det kun gjelder «hvit mot svart», noe domfellelsen i denne saken er et eksempel på. Politiet og påtalemyndigheten er opptatt av å straffeforfølge diskriminering, uavhengig av hvilken etnisk bakgrunn de forskjellige involverte måtte ha. Når politiet valgte å forfølge akurat denne saken, skyldtes det for øvrig at saken bevismessig stod sterkt, noe som dessverre ofte ikke er tilfelle i denne type saker.