Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Varsling:

Dagbladet og ytringsfrihet

Jeg er trygg på at lovendringene jeg nå fremmer for Stortinget innfrir Stortingets forventninger.

LOVER: Jeg kan love at spørsmålene som Dagbladet trekker opp kommer til å bli diskutert og behandlet politisk, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie.
LOVER: Jeg kan love at spørsmålene som Dagbladet trekker opp kommer til å bli diskutert og behandlet politisk, skriver arbeidsminister Anniken Hauglie. Vis mer
Meninger

Jeg er glad for at Dagbladet på lederplass engasjerer seg i spørsmål om varsling i arbeidslivet (28.03). Regjeringens forslag innebærer at varslingsreglene nå også skal gjelde for innleide arbeidstakere. Virksomheter med ti ansatte eller flere får plikt til å utarbeide varslingsrutiner. For å gjøre det tryggere å varsle til offentlige myndigheter, foreslås det også en utvidet taushetsplikt om varslerens identitet. Vi rydder opp og samler varslingsreglene i et eget nytt kapittel i arbeidsmiljøloven. Det skal være lett å finne fram til varslingsreglene. Med regjeringens forslag til lovendringer blir ansatte som sier fra om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, bedre ivaretatt enn i dag.

Arbeidsgiver har et klart ansvar for å utarbeide rutiner for varsling og å sørge for at rutinene er godt kjent i organisasjonen, og må også skape en kultur på den enkelte arbeidsplass der det er legitimt å si fra om kritikkverdige forhold. Det er et klart ledelsesansvar å sørge for god takhøyde på jobben, slik at arbeidstakerne føler seg trygge på at de kan ta opp saker de mener er kritikkverdige – uten å frykte for represalier.

Jeg er trygg på at lovendringene jeg nå fremmer for Stortinget innfrir Stortingets forventninger. Samtidig har vi satt ned et eget varslingsutvalg, som foretar en samlet gjennomgang av varslingsreglene. Utvalget skal blant annet vurdere spørsmål knyttet til ytringsfrihet og varsling, som Dagbladet er opptatt av. Er lovens krav om at varslingen må gjelde «kritikkverdige forhold» og at man må varsle på en «forsvarlig» måte, hensiktsmessig?

Spørsmål knyttet til ytringsfrihet og varsling, som Dagbladet er opptatt av, vil være en naturlig del av utvalgets diskusjoner. Jeg skal ikke forskuttere utvalgets arbeid, men jeg kan love at spørsmålene som Dagbladet trekker opp kommer til å bli diskutert og behandlet politisk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media