Dagbladet ønskes velkommen

Kjente bergensere og trøndere ønsker Dagbladet velkommen til Bergen og Trondheim. Flere mener det er viktig at en landsdekkende avis også vil lage lokaljournalistikk fra deres byer.

- VELDIG HYGGELIG: Høyre-leder, og bergenser Erna Solberg mener flere nyheter fra Bergen trengs i rikspressen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- VELDIG HYGGELIG: Høyre-leder, og bergenser Erna Solberg mener flere nyheter fra Bergen trengs i rikspressen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag åpner Dagbladet kontorer i både Bergen og Trondheim. Med det gjøres det comeback i byen mellom de sju fjell og trønderhovedstaden. For første gang siden tidlig 2000-tall oppretter Dagbladet lokalkontorer i to storbyer. Nyhetsoperasjonen styres til daglig fra Aller-bygget på Hasle i Oslo.

- Vi trenger det

I Bergen skal to journalister jobbe på fulltid med å finne de gode og tabloide sakene fra byen. I byen finnes allerede de to lokalavisene Bergensavisen og Bergens Tidende.

En som er begeistret for at Dagbladet tar steget til Bergen er tidligere statsminister Erna Solberg (H).

- Jeg synes det er veldig hyggelig. Da håper jeg at det betyr at vi får mange bergenske nyheter, også i rikspressen. Vi trenger det. Nyhetsbildet er veldig Oslo-sentrert, sier Solberg til Dagbladet.

Hun mener også det er viktig at Bergens Tidende får konkurranse.

- Jeg tror at politikken og kulturen og samfunnslivet i Bergen har godt av at det er flere som følger med, ser, skriver, og ikke bare er avhengig av 1-2 folk i Bergens Tidende.

På spørsmål om det er noe hun savner i dekningen av Bergen, svarer Solberg:

- Jeg savner ofte at man dekker politikken litt sånn overordnet, og ikke bare de sakene man selv i redaksjonen har valgt. Og det er vanskelig for politikerne i kommunene og fylkene, at man har medier som ofte er så opptatt av sin vinkling, sier Solberg, og fortsetter:

- Hvis det bare er den vinklingen som når ut til folk, så blir det litt lite. Og da tenker jeg at det er bra når det er flere som ser på det samme. Det er derfor vi er for mediemangfold.

- Velkommen

En annen som mener det er bra at Dagbladet nå også skal jobbe fra Bergen, er nyhetsanker i TV 2, Sturla Dyregrov.

- Jeg er uten tvil positiv til at dere gjør det. Jeg jobbet mange år som lokal nyhetsjournalist selv før jeg begynte i TV 2, der jobben min var å prøve å se lokale vinklinger på nasjonale saker, og selvfølgelig dekke lokaljournalistikken, sier Dyregrov til Dagbladet.

Dyregrov er uten tvil begeistret for lokaljournalistikken. Han mener det er nødvendig at flere landsdekkende medier tar steget med å også bevege seg ut av Oslo.

- Hvis alle mediehusene jobber på samme sted, så treffer de de samme folkene. Alle får akkurat det samme perspektivet, mens det perspektivet ikke nødvendigvis gjenspeiler befolkningen, sier Dyregrov.

Han mener medier kan skille seg ut ved å være til stede flere steder.

- Jeg mener alle bør gjøre som Dagbladet. Alle bør satse mer på journalistikk som er laget utenfor en sentral desk i Oslo. Nå er det kampen om pushvarsler, og å være noen sekunder før de andre, men alle lager det samme. Da blir norske mediehus veldig like, sier Dyregrov, og fortsetter:

- Er det en ting man kan skille seg ut på, så er det å være til stede. Det har vært suksessoppskriften til TV 2 Nyhetene helt siden starten. Vi har sett ting med andre øyne, sier han.

Dyregrov avslutter med følgende:

- Hjertelig velkommen til Bergen.

POSITIV: TV 2s nyhetsanker Sturla Dyregrov er svært positiv til at Dagbladet igjen skal åpne i Bergen. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet
POSITIV: TV 2s nyhetsanker Sturla Dyregrov er svært positiv til at Dagbladet igjen skal åpne i Bergen. Foto: Eivind Senneset, Dagbladet Vis mer

- Elsker å lese om seg selv

Bergenseren Ole Torp har jobbet som journalist en årrekke. Best kjent er han nok for sin jobb i NRK, men han har også bakgrunn som journalist i både Bergens Arbeiderblad (nå Bergensavisen) og Dagbladet. I fem år mellom 1970- og 1980-tallet var han Dabladets mann i Bergen.

Han er uten tvil en kjent mann for bergenserne, og ønsker å få fram at han er en stjerne i fortauet på Bergens «Walk of Fame».

- Dagbladets tradisjonelle, friske journalistiske tone burde passe godt i Bergen, sier Torp til Dagbladet.

Han kommer også med flere tips til hva Dagbladet bør gjøre når avisa nå tar steget til Bergen.

- Ta Bergenspatriotismen på alvor! Husk at Brann er hellig, men godt kan få kritisk søkelys likevel, sier Torp.

Torp er heller ikke ferdig der. Lista over det Dagbladet bør gjøre fortsetter:

- Våg å være lokal, skriv om Bergen - ikke om «hele Vestlandet».

- Sats på seriøse nyheter, byen er stappfull av forskning og kultur - og sats på å slå BA og BT ekte, store nyheter - først, sier Torp.

- Skriv om bergenserne med både ironi og kjærlighet - de elsker å lese om seg selv, avslutter Torp.

TIPS: Ole Torp kommer med flere tips til hva Dagbladet bør gjøre når avisa kommer til Bergen. Blant annet å ta «Bergenspatriotismen» på alvor. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TIPS: Ole Torp kommer med flere tips til hva Dagbladet bør gjøre når avisa kommer til Bergen. Blant annet å ta «Bergenspatriotismen» på alvor. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Gratulerer

Mandag tar Dagbladet også steget videre til trønderhovedstaden Trondheim.

Trondheims ordfører, Rita Ottervik (Ap), mener det er viktig at Dagbladet kommer til byen.

- La meg først få lov til å ønske Dagbladet velkommen til byen. Det var en god nyhet. Det er veldig positivt med konkurranse. Vi har lenge savnet et noe større mediemangfold i Trondheim, sier Ottervik til Dagbladet.

På spørsmål om hva hun forventer av Dagbladet og journalistikken som skal produseres, svarer hun:

- Fra en stor og profesjonell aktør som Dagbladet forventer jeg dyktige journalister som får tid og ressurser til å sette seg inn i lokale saker som er viktig for Trondheim og regionen, sier Ottervik, og fortsetter:

- Med kunnskap om lokale forhold øker presisjonsnivået og perspektivet blir annerledes når man bor og jobber i Trondheim og kjenner de lokale problemstillingene.

Hun tror flere medier i samme by kan bidra til både ulike vinklinger, andre stemmer, og oppfatninger.

- Jeg tror konkurranse er sunt fordi det skjerper de andre mediehusene som er her i Trondheim.

Hun tror Dagbladet også kan bidra til å sette viktige saker i Trondheim på den nasjonale dagsorden.

ØNSKER VELKOMMEN: Trondheims ordfører Rita Ottervik sier det var en god nyhet å høre at Dagbladet nå tar steget videre til Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ØNSKER VELKOMMEN: Trondheims ordfører Rita Ottervik sier det var en god nyhet å høre at Dagbladet nå tar steget videre til Trondheim. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Virkelig på tide

Journalist og programleder Klaus Sonstads reaksjon når Dagbladet tar kontakt er:

- Det var virkelig på tide. Ikke minst med tanke på at sjefredaktøren (Alexandra Beverfjord, journ.anm.) er fra Trondheim selv, sier Sonstad til Dagbladet, og fortsetter:

- Hun burde hatt denne satsinga på plass for lengst

Han lar seg imidlertid begeistre over at Dagbladet nå kommer til trønderhovedstaden:

- Det er ekstremt gode nyheter. Det er så mye som skjer i Trondheim. Det er blant annet veldig mye på kulturfronten og matfronten. Jeg tror journalisten vil få nok å gjøre, sier Sonstad.

I Trondheim blir Dagbladets konkurrent i særlig grad Adresseavisen og Nidaros.

- Jeg husker veldig godt fra da jeg var journalist i Adressa selv. Jeg var det mange år på 90- og 2000-tallet. Vi savnet lokal konkurranse, for det er skjerpende, sier Sonstad.

Han er svært positiv til at det nå blir mer konkurranse om avisene i Trondheim.

- Makta trenger å bli utfordra. Det har Dagbladet tradisjon for å være gode til å gjøre. Hvis man får konkurranse om å finne de gode sakene som innvirker på folks liv, og å jage etter å gå politikere og næringsliv i sømmene.

Sonstad avslutter:

- Bra jobba Alexandra og Dagbladet. Hjertelig velkommen.

- PÅ TIDE: Klaus Sonstad er begeistra over at Dagbladet kommer til Trondheim. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- PÅ TIDE: Klaus Sonstad er begeistra over at Dagbladet kommer til Trondheim. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer