Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet på villspor

EIENDOMSMEGLING: Dagbladet kunne torsdag 17.8 avsløre eiendomsmeglernes «skitne triks» og at 7 av 8 meglere i Bergen brukte «lokkepris». Artikkelen var en trist forestilling av dårlig journalistisk håndverk, begrepsforvirring og tvilsomme påstander. Dagbladet avslører riktignok en mindre megler som useriøs, men har ingen dekning for å påstå at meglerne i Bergen driver med «ulovlige lokkepriser». Seks av åtte meglere er innenfor 10 % differanse mellom prisantydning og gjettet salgspris, som er Forbrukerombudets definisjon på lokkepris (differansen prisantydning og faktisk salgspris). Eiendomsmeglerbransjen er i mot lokkepriser, men Forbrukerombudets definisjon er ikke god nok. En bedre definisjon ville være å si at lokkepris er en «pris lavere enn det selger er villig til å selge for». Dette er i alle fall en definisjon som beskriver en villet - og for oss uønsket - handling.Problemet med Dagbladets «avsløringer» er at journalisten drar konklusjoner uten å ha fasiten. Boligen er ikke solgt, journalisten har bedt megleren gjette på hva boligen kanskje kunne oppnå av pris.Dagbladet påstår at både selger og kjøper blir lurt av de såkalte lokkeprisene. Det verste som kan skje er vel at boligkjøper må gå på en visning for mye, fordi prisantydningen var lavere enn det markedet var villig til å gi. Her er det viktig å vite at megler ikke bestemmer prisantydningen. Selger bestemmer og han kan selge til hvem han vil og til hvilken pris han vil. Han kan også trekke boligen fra markedet. Boligselger kan altså si ja til en prisantydning han vil selge for, for så å la være å selge til denne prisen når budet faktisk kommer.

DERSOM MEGLER derimot overtaler selger å gå ut med en lav prisantydning og så avtaler høy provisjon for salgssum over prisantydning, har vi å gjøre med uetisk oppførsel. Det vi derimot ofte opplever er at boligselger tilbyr megler høyere provisjon for summer over prisantydning, nettopp for å få megleren til å jobbe ekstra hardt. En ny lov om eiendomsegling skal behandles i Stortinget i høst. Vårt håp er at den vil bidra til en rydding og åpen eiendomsmeglerbransje. Det foreslås blant annet mer faglig ansvar på eiendomsmeglerforetakene, å øke kravene til kompetanse og å innføre en ordning med en ansvarlig og autorisert megler som skal følge hvert oppdrag.

HVERT ÅR omsettes det rundt 130.000 boliger i landet, men myndigheter og klagenemnd mottar bare noen få hundre klager. Men også i denne bransjen finnes det folk som tar snarveier og bryter regler. Det er et felles ansvar for bransje og myndigheter å ta fatt i disse. Vi ønsker at Kredittilsynet, som overvåker bransjen, skal få mer makt til å slå ned på de som bryter reglene. Samtidig må bransjen selv øke fokuset på etiske retningslinjer. Sammen skal vi opprettholde tilliten til bransjen og de myndigheter som overvåker den.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media