Dagbladet-slakten: - Traff meg hardt

Elisabeth Nordeng sier hun ikke var forberedt på Dagbladets slakt av boka «Sensitive barn», som hun skrev sammen med Märtha Louise.

HARD MEDFART: Elisabeth Nordeng og Märtha Louise under lanseringen av boka «Sensitive barn» i fjor, ei bok som fikk ener på terningen av Dagbladets anmelder. Foto: Jørn H. Moen
HARD MEDFART: Elisabeth Nordeng og Märtha Louise under lanseringen av boka «Sensitive barn» i fjor, ei bok som fikk ener på terningen av Dagbladets anmelder. Foto: Jørn H. Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Elisabeth Nordeng (51), Märtha Louises mangeåring samarbeidspartner og venninne, kom i dag med boka «50 under fullmånen».

Der forteller hun blant annet om bruddet med Märtha Louise (48), samt ryktene om at de to hadde et forhold.

For første gang kommenterer Nordeng også totalslakten av boka «Sensitive barn», som Märtha Louise og Nordeng ga ut sammen for rundt et år siden.

Dagbladets anmelder Cathrine kalte hele bokprosjektet noe møl, og trillet én på terningen. Anmeldelsen var tung å bære for Nordeng, forteller hun til Dagbladet.

- Etter slakten måtte jeg gå en del runder med meg selv. Jeg kjente at det påvirket meg veldig. Hun (Krøger) gikk veldig etter meg, og traff det såreste punktet av dem alle: meg som mamma, sier Nordeng.

- Hun sa jeg hadde utlevert mine egne barn for mye. Det er selvsagt en hårfin balanse, og jeg er veldig vant med å utlevere meg selv personlig – om jeg så holder foredrag eller skrive bok. Men denne gangen var jeg ikke forberedt på kritikken. Jeg sto ikke støtt, og det ble tungt. Jeg hadde heldigvis gode folk rundt meg, sier hun, og tilføyer at prinsessa også var god å ha i den perioden.

«Ikke mye høysensitiv empati»

Elisabeth Nordeng og Märtha Louise fortalte i september i fjor at de skulle legge ned selskapet Soulspring, bedre kjent som Engleskolen, etter elleve år. I oktober lanserte de boka «Sensitive barn», som de fortalte om i et intervju med Dagbladet.

Boka, som skrevet i samarbeid med kommunikasjonsrådgiver og journalist Kjersti Salvesen, handler om fenomenet høysensitivitet. Det er et begrep som mange mener det ikke er vitenskapelig hold i.

Anmelder Cathrine Krøger skriver i slakten at «Utover omsorgen for seg og sine, er det ikke mye høysensitiv empati å spore hos mødrene Nordeng og Märtha.»

KØBENHAVN: Se videoen fra startskuddet for foredragsturneen til Märtha Louise og Durek Verrett, «The Princess and The Shaman», i København. Video: Johannes Theodor Fjeld, Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krøger beskriver et typisk utdrag fra boka slik:

Nordeng var på togtur i Spania med sine fire høysensitive barn. Hun hadde planlagt turen nøye, med tegnesaker, drikkeflasker og hver sin discman (I-phone er fy!). «Barna satt som små engler – og da mor så at alle hadde det bra, tok hun selv fram strikketøyet og lente seg tilbake. Det var ikke til å unngå å se at medpassasjerene var imponert, sier Elisabeth med glimt i øyet».

Krøger mener også at Nordeng dominerer mye av boka:

«Til å være både høysensitiv og introvert er Nordeng påfallende ubeskjeden, og dominerer mye av fortellingen. Märtha er langt mer forsiktig når hun forteller om barna og sin egen barndom», skriver Krøger.

- Gikk utenfor egne grenser

Kritikken fra Krøger traff Nordeng hardt, skriver Nordeng i sin nye bok:

«Da vi fikk en kritikk som smalt i veggene, fra Cathrine Krøger i Dagbladet, traff det meg som en kilevink», skriver hun.

«Det hun skrev, rammet meg som en knyttneve i magen, fordi hun traff frykten min for nettopp å gjøre det, utlevere andre for mye. Løvemammaen som alltid var parat til å forsvare avkommet, som hadde hatt som livsoppgave i mange år å beskytte barna, ble beskyldt for å bruke dem.»

Nordeng forteller at hun var svært i tvil om hun skulle være med og skrive boka «Høysensitive barn», men at hun likevel gjorde det.

- Jeg gikk litt utenfor mine egne grenser, og sa ja til et prosjekt jeg kanskje ikke burde sagt ja til. Da blir smellen enda tøffere, fordi jeg ikke hadde eierskap til det jeg skrev, sier hun til Dagbladet.

- Angrer du?

- Nei, jeg angrer ikke. Men jeg tenker at det er en erfaring, og jeg har lært mye av det. Den kritikken svei, men det var fordi jeg ikke hadde eierskap til det jeg hadde gjort, sier Nordeng.

Mener det er feil

Nordeng sier at hun ikke utleverer sine egne barn i den nye boka, og at de har fått tilbud om å lese innholdet.

Dagbladets anmelder Cathrine Krøger mener derimot at det er feil at hun beskylder Nordeng for å utlevere barna.

KRITIKER: Cathrine Krøger er mangeårig litteraturkritiker i Dagbladet.
Foto: NTB scanpix
KRITIKER: Cathrine Krøger er mangeårig litteraturkritiker i Dagbladet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det står ikke et pip om at hun utleverer barna sine i min anmeldelse. Den består forøvrig mest av direkte sitater fra boka, sier Krøger.

Hun innrømmer at anmeldelsen er hard.

- Selvsagt er slakten drøy kost, spesielt med tanke på at forfatterne er høysensitive. Og det er nok riktig at jeg er mest kritisk til Nordeng. Årsaken til det er at hennes stemme er svært dominerende, sier Krøger.

- Vant til kritikk

Märtha Louise har selv tidligere kommentert Dagbladet-slakten på NRK P2 i morgensendingen på «Kulturnytt». Da gikk Märtha Louise ut mot Dagbladets anmelder og mente at hun ikke hadde lest boka skikkelig.

- Kritikk i pressen er jeg vant til å takle. Så det holder jeg litt der ute, sa hun til NRK.

Märtha Louise ønsker nå ikke å kommentere slakten overfor Dagbladet.

Hennes manager Carina Scheele Carlsen skriver i en sms til Dagbladet at Märtha Louise «ønsker Elisabeth lykke til med utgivelsen og har ingen øvrige kommentarer.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer