VANT PRIS:  Dagbladet-journalistene Linn K. Hillestad, Espen Sandli og utvikler Ola Strømman mottok Rosingprisen for artikkelserien "Null CTRL" i kveld. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
VANT PRIS: Dagbladet-journalistene Linn K. Hillestad, Espen Sandli og utvikler Ola Strømman mottok Rosingprisen for artikkelserien "Null CTRL" i kveld. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer

Dagbladet stakk av med gjev datapris

- En veldig hyggelig anerkjennelse for et langt og seriøst arbeid.

(Dagbladet): Hvert år deler Den Norske Dataforening ut priser til mennesker og organisasjoner som har gjort seg bemerket i IT-miljøet i Norge det siste året. I kveld var det duket for utdelingen Rosingprisen på Kulturkirken Jakob i Oslo.

I kategorien for Årets IT-Sikkerhetspris var det Dagbladet som stakk av med seieren for reportasjeserien «Null CTRL», der journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, samt utvikler Ola Strømman, testet informasjonssikkerheten i Norge og avslørte hvordan sviktende datasikkerhet rammer oss hjemme, på jobb og i det offentlige rom. 

- Veldig hyggelig - Det er en veldig hyggelig anerkjennelse for et langt og seriøst arbeid. Vi håper at det viser hvordan tabloid og seriøs journalistikk kan kombineres, sier Espen Sandli.

Både han og Hillestad håper serien har vært til nytte for folk, og de oppfordrer folk til å følge med videre.

- Det kommer mer, sier Sandli.

Dagbladets avsløringer Til nå har Dagbladet avslørt at 2048 overvåkningskameraer i Norge ligger tilgjengelig på nett, at disse finnes i private hjem, nattklubber, butikker og restauranter og at over 2500 styringssystemer er koblet til nett, med minimal eller ingen sikkerhet.

Fem hundre av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur.

Flere tusen databaser og servere gir deg alt innhold - uten å taste et eneste passord.

Her kan du teste din datasikkerhet.

Les hvordan journalistene arbeidet med Null-CTRL her.

Begrunnelsen I juryens begrunnelse står det:

«Juryen (som tradisjonen tro er et samarbeid mellom DND, ISACA og ISF) har valgt en aktør som gjennom en lengre periode og stor innsats har satt informasjonssikkerhet på dagsorden for veldig mange - og utøvd en rolle som har gitt resultater langt utover sin vanlige og forventede funksjon. Vinneren har igjennom sitt arbeid bevisstgjort både vanlige private personer, bedrifter, media og myndigheter.
Vinneren utmerker seg ved å bruke gravejournalistikk, nærbilder og menneskelige fortellinger om sikkerhetsmessige konsekvenser.
Resultatet gjør informasjonssikkerhet og sårbarheter forståelig på et nivå folk kan forstå og relatere seg til og vinneren kan vise til omfattende resultater av å teste datasikkerheten for hele Norge. Et sekssifret antall IP-adresser og enheter på nett er undersøkt, og flere tusen kritiske systemer er avslørt som sårbare. Arbeidet har medført at flere instanser har varslet om regelendringer og nye veiledninger. Totalt er et firesifret antall sikkerhetshull lukket som direkte følge av arbeidet.»