Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Kommunereformen

Dagbladet svikter sine idealer

Tro og antakelser, det vil si ideologi, erstatter forskning og en redelig diskusjon.

IKKE LIBERALE VERDIER: Artikkelforfatteren reagerer på Dagbladets leder om kommunereformen.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix  
IKKE LIBERALE VERDIER: Artikkelforfatteren reagerer på Dagbladets leder om kommunereformen.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix   Vis mer
Meninger

Gjennom Dagbladets leder 25. februar har ansvarlig redaktør John Arne Markussen signalisert hva som er avisas holdning til regjeringens regions- og kommunereform. Jeg er ikke imot en kommunereform, men da bør den være godt forberedt og forankret i lokaldemokratiet.

Det mener åpenbart ikke avisas redaktør. Dette opplever jeg som en hån mot lokaldemokratiet og en tilslutning til en ideologi som er mer opptatt av kontroll og styring, framfor demokrati og aktiv deltakelse. Denne ideologien rir Høyre og Frp som en mare, nå også med støtte fra et vaklende Venstre.

Det er en nyliberalistisk ideologi som hevder at effektivisering av offentlig forvaltning må følge det private næringslivs organisasjons- og styringssystem, også kalt New Public Management. Ideologi er ikke nødvendigvis bygd på forskning, men er mer et uttrykk for politisk tro og antakelser.

Her tror regjeringen at effektiv styring av det offentlige nødvendigvis må forutsette og innebære sentralisering. Kommuner, regioner og politidistrikter må derfor sentraliseres. Det har den politiske eliten bestemt.

Lokalsamfunn og lokaldemokrati må derfor settes til side. Venstre, som de siste erklærte nyliberalister, ønsker nå å bruke tvang for å få igjennom en svært omdiskutert reform.

Her mener jeg Dagbladet svikter sine idealer, idet tro og antakelser, det vil si ideologi, erstatter forskning og en redelig diskusjon om de forannevnte sentraliseringsreformer. Sorry, Dagbladet! Jeg har lest avisa i over 50 år. Nå er det slutt.

Jeg trodde avisa bygde på liberale og demokratiske verdier, på forskningsbasert kunnskap og en redelig argumentasjon.

Men der tok jeg grundig feil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media