Dagbladet vant internasjonal prestisjepris for flyktningmysterium

Mysteriet om våtdrakten som ble skylt i land på Lista vant i går internasjonal prestisjepris. - Seieren kommer med en viss bismak, sier journalisten bak saken.

FEIRER I LONDON: Anders Fjellberg og fotograf  Tomm W. Christiansen feirer prisen i London torsdag kveld. Foto: Amnesty International
FEIRER I LONDON: Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Christiansen feirer prisen i London torsdag kveld. Foto: Amnesty InternationalVis mer

(Dagbladet): Saken Våtdraktmysteriet, som sto på trykk i Magasinet 13. juni, har for lengst gått verden rundt.

Torsdag kveld vant saken - laget av Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen - Amnesty International sin prestisjepris for fremragende journalistikk i feature-kategorien. 

- Det er en utrolig stor ære å vinne en pris i konkurranse med helt fantastisk flinke journalister. De to andre nominerte i vår kategori er veldig sterke saker, sier Magasinet-reporter Anders Fjellberg på telefon fra London, hvor prisutdelinga fant sted.

Mysteriet Prisen deles ut til journalistikk som Amnesty mener kan øke forståelsen for menneskerettighetsspørsmål. De to andre nominerte prosjektene tilhører store medier som britiske Observer og amerikanske GQ Magazine. 

Lørdag 13. juni i sommer gikk den første reportasjen i Dagbladet Magasinet. I «Våtdraktmysteriet» presenteres leserne for et mystisk likfunn på stranda på Lista i Vest-Agder. Levningene av et menneske i våtdrakt ble funnet 2. januar, og etter flere måneder var politiet fremdeles langt unna å identifisere den døde.

Et annet lik, iført samme type våtdrakt, ble også funnet på en nederlandsk strand, og etterhvert klarte nederlandsk politi å fastslå at to våtdrakter av denne typen hadde blitt solgt i den franske havnebyen Calais samme dag i fjor høst. Det var status i saken da Fjellberg og Christiansen begynte å se på den i april i år.

Glemte historier Fjellberg sier seieren likevel er med en viss bismak.

- Vi er naturligvis veldig glad for denne prisen og den anerkjennelsen det er av Dagbladets journalistikk. Samtidig er det veldig rart å feire en pris for en sak som er en tragedie for de to familiene involvert, sier han. 

Fjellberg og fotograf Christiansen er nå på vei til mottakelse sammen med de andre prisvinnerne. 

- Vårt håp er at denne historien og denne prisen skal bidra til å vise menneskene bak alle tallene vi hører om i saker som gjelder flyktningsituasjonen i Europa. Dette er ikke en krise som handler om tall, men om mennesker. Og bak dem alle er historier om håp og drømmer. Saker som altfor ofte blir glemt, sier Fjellberg. 

Du kan lese den prisvinnende saken her

Asbjørn Halvorsen, leder i Magasinet, tar av seg hatten for arbeidet Fjellberg og Christiansen lagt ned.

- Dette er en fantastisk anerkjennelse av et unikt journalistisk arbeid som har blitt lagt merke til verden over. Jeg tar av meg hatten for gutta. I møte med det vanskelige har de demonstrert et pågangsmot og en vilje som inspirerer, sier han.