Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladet vant prestisjefylt europeisk pris for «Våtdraktmysteriet»

- Overveldende, sier fotograf Tomm W. Christiansen.

PRISDRYSS: Journalist Anders Fjellberg (til venstre) og fotograf Tomm W. Christiansen fra Dagbladet har vunnet en rekke priser for reportasjen «Våtdraktmysteriet». Sist i rekka var spesialprisen under European Press Prize, som de to mottok i Praha torsdag kveld. Foto: Heidi Molstad Andresen / Dagbladet
PRISDRYSS: Journalist Anders Fjellberg (til venstre) og fotograf Tomm W. Christiansen fra Dagbladet har vunnet en rekke priser for reportasjen «Våtdraktmysteriet». Sist i rekka var spesialprisen under European Press Prize, som de to mottok i Praha torsdag kveld. Foto: Heidi Molstad Andresen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag stakk Dagbladet av med Skup-prisen, Norges mest anerkjente journalistpris, for reportasjen «Våtdraktmysteriet».

Reportasjen i flere deler kan du lese i sin helhet her.
Samme kveld vant de også Internasjonal Reporter-prisen for samme sak.

I kveld mottok journalist Anders Fjellberg og fotograf Tomm W. Christiansen nok en pris for den sterke reportasjen, som nøster opp historiene til de to flyktningene som ble funnet døde i identiske våtdrakter i henholdsvis Nederland og Norge.

Under utdelinga av prestisjefylte European Press Prize i Praha vant de Fjellberg og Christiansen spesialprisen.

Kategorien var i år dedikert til flyktningekrisen, og Fjellberg og Christiansen konkurrerte blant annet mot greske, tyske og nederlandske kolleger.

Den første reportasjen sto på trykk i Dagbladet Magasinet lørdag 13. juni i fjor, og har siden fått stor oppmerksomhet verden over.

Aviser som britiske Sunday Times og belgiske De Standard har gjengitt reportasjen i sin helhet, og BBC har i skrivende stund laget fire innslag om saken.

- Meningsfylt Tomm W. Christiansen sier på telefon fra Praha at prisdrysset de nå opplever for «Våtdraktmysteriet» er fantastisk.

- Det er jo utrolig meningsfylt, sier fotografen, som mener at European Press Prize-seieren er et bevis på at de har nådd ut med historien sin.

- Det er veldig gøy å få anerkjennelse for jobben man har gjort. Det er en utrolig viktig historie som det er flott at folk leser over hele verden. Det er helt overveldende.

Dagbladet-kollega Anders Fjellberg beskriver det som inspirerende å vinne den europeiske presseprisen.

- Det gjør at vi får lyst til å fortsette å lage solid og grundig utenriksjournalistikk, sier Magasinet-reporteren.

Han mener Dagbladet har vært flinke til å verne prosjekter avisen har tro på.

- Dagbladet satser det som skal til for å få prosjektene i land. Derfor klarte vi å få til denne saken her. Vi ble satset på av Dagbladet da vi hadde en sak som vi hadde trua på, sier Fjellberg.

- En signalsak Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, er svært stolt over det siste tilskuddet av en kredibel rekke med prisdryss.

- «Våtdraktmysteriet» er journalistikk i verdensklasse. Historien har blitt stående som en signalsak, og er oversatt og lest verden over. Den hjerteskjærende historien ble jobbet fram av våre folk på et tidspunkt da ingen forsto hvor dramatisk flyktningsituasjonen ville utvikle seg. Vi snakker om en fortelling som utgjør en forskjell, sier Markussen.

Han mener det er tydelig at norsk media hevder seg internasjonalt.

- På vårt beste er vi i verdensklasse i Norge, og det til tross for pengeutfordringer. Så må vi også finne oss i at vi får kritikk. Vi skal ikke være like stolte av alt vi gjør, men samtidig mener jeg kritikken ofte er dårlig begrunnet og overfladisk. Jeg tror vi må bli flinkere til å vise fram alt det bra vi gjør, for vi er virkelig bedre enn vårt rykte, sier Markussen.

Gjennomslag på verdensbasis Magasinredaktør Karine Østtveit sier at det å vinne spesialprisen i European Press Prize er en fantastisk anerkjennelse av et unikt stykke journalistisk arbeid.

- Det gjennomslaget saken om våtdraktmysteriet har fått på verdensbasis, er det få historier som oppnår, sier magasinredaktøren.

- Samtidig er det viktigste denne saken har oppnådd nettopp det som var det opprinnelige målet fra starten av: Å gi to familier svaret på hva som hadde skjedd med deres nærmeste.

Peter Preston er leder av den forberedende komiteen for European Press Prize. Han hyllet prisvinnerne i sin tale, og fortalte at rekordmange bidrag hadde blitt meldt inn til juryen i 2015.

- Tallene for 2015 er en rekord: 460 bidrag fra 40 forskjellige land. Men jeg mener at kvaliteten på disse bidragene - og lidenskapen for sannheten de viser - går dypt så vel som bredt. Noe som er grunnen til at juryens jobb virket fordømt vanskelig, sa Preston torsdag kveld.

- Tragedie I november ble det kjent at «Våtdraktmysteriet» vant Amnesty International sin prestisjepris for fremragende journalistikk i feature-kategorien.

Den gang sa Anders Fjellberg at seieren var med en viss bismak.

- Vi er naturligvis veldig glad for denne prisen og den anerkjennelsen det er av Dagbladets journalistikk. Samtidig er det veldig rart å feire en pris for en sak som er en tragedie for de to familiene involvert, sa Magasinet-reporteren den gang.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart