Nordiske mediedager:

Dagbladet vant pris for barnevernssak

- Rått, brutalt og stikker i hjertet, sier juryen om «Barnevernets engler».

BLE NARKOMAN I BARNEVERNET: Da Magasinet traff henne første gang, høsten 2017, hadde Karina allerede flere titalls overdoser bak seg. Foto: Jørn H. Moen
BLE NARKOMAN I BARNEVERNET: Da Magasinet traff henne første gang, høsten 2017, hadde Karina allerede flere titalls overdoser bak seg. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Dagbladet vant prisen for beste featuresak for «Barnevernets engler» under Nordiske mediedager i Bergen onsdag.

Historien om Karina og vennene hennes som ble narkomane under barnevernets omsorg, har rørt både Dagbladet-leserne og juryen.

- Dette er rått, brutalt og stikker i hjertet. Her løfter Dagbladet frem en uhyre viktig sak. Med sterke historier, fantastiske bilder og gode fortellergrep forandrer avisa samfunnet. Dette er rett i kjernen av samfunnsoppdraget. Bravo!, skriver juryen i sin begrunnelse for prisen.

Ble narkomane og prostituerte

Saken, som ble trykket i Dagbladet Magasinet og som en egen digital spesial, handler om Karina (19), som hadde tatt flere overdoser mens hun var under barnevernets omsorg. Hennes to venner, 15 år gamle Hanne og «Marie», ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. Høsten 2017 døde begge, 18 og 17 år gamle. Selv fryktet Karina at hun heller ikke kom til å leve lenge.

Magasinet fulgte Karina, den eneste gjenlevende av de tre, i hennes hverdag i Oslo sentrum. Her jakter hun på dop, selger sex og tar vekselvis overdoser og prøver å avruse seg.

- I denne sammenhengen er det mange som fortjener takk, ikke minst alle de modige kildene våre. Mange av dem har stått i store utfordringer, samtidig som de har delt erfaringene og historiene sine med oss, sier Asle Hansen og Rønnaug Jarlsbo, journalistene bak saken.

- Hadde det ikke vært for Karina, som var den som varslet om det hun og venninnene hadde opplevd i barnevernets omsorg, ville vi ikke kommet på sporet av den skandalen vi etter hvert avslørte. Hun er ei ekstremt modig jente, sier journalistene.

Avgang og granskning

I etterkant har denne saken, og Dagbladets mange oppfølgingssaker om problemene ved Vestlundveien ungdomssenter og andre barnevernsinstitusjoner, fått konsekvenser: Direktøren for Bufetat region vest, Øistein Søvik, valgte å gå av etter avsløringene om forholdene ved barnevernsinstitusjonen. I mars bestilte Barne- og familiedepartementet en omfattende ekstern utredning av barnevernet etter Dagbladets avsløringer.

- En av Dagbladets aller viktigste oppgaver er å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre. «Barnevernets engler» er blant de graveprosjektene i Norge 2018 som fikk størst konsekvenser, sier Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord.

- Det er stas med pris, men viktigere er de store konsekvensene vårt arbeid har fått for barna som er i barnevernets omsorg, sier Rønnaug Jarlsbo og Asle Hansen.

Flere priser

Saken er også blant Dagbladet Pluss' mest solgte saker.

En rekke priser ble delt ut på Nordiske mediedager onsdag kveld. Den gjeve prisen «Den store journalistprisen» gikk til VG-journalistene bak den såkalte Tolga-saken: Mona Grivi Norman, Frank Haugsbø og Maria Mikkelsen, ifølge Medier24.

Saken handler om tre brødre som ble satt under vergemål mot deres vilje. Juryen trakk også her fram at saken løftet frem overgrep som var begått mot enkeltmennesker.

NRK stakk av med hovedprisen og ble kåret til Årets mediehus, skriver Medier24.