PRISVINNERE: Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli fra Dagbladet, og Ingunn Røren og Ingrid Fredriksen fra Bergens Tidende delte SKUP-prisen for 2013. Foto: Jonas Pettersen / Dagbladet
PRISVINNERE: Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli fra Dagbladet, og Ingunn Røren og Ingrid Fredriksen fra Bergens Tidende delte SKUP-prisen for 2013. Foto: Jonas Pettersen / DagbladetVis mer

Dagbladet vant SKUP-prisen

For serien «Null CTRL».

TØNSBERG/OSLO: (Dagbladet): Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli, samt programmerer og utvikler Ola Strømman, tildeles årets SKUP-pris, sammen med Bergens Tidendes «Jannes historie»

Under den årlige undersøkende journalistikk-konferansen SKUP, ble det altså i kveld delt ut to SKUP-priser og tre SKUP-diplomer til fremragende gravejournalistikk fra året som gikk.

Dette er fjerde gang i historien at to prosjekter ble vurdert likeverdige.

- Helt til siste runde var juryen enige om to prosjekter av svært høy kvalitet. Etter en lang og omfattende diskusjon viste det seg særdeles vanskelig å skille disse to. Derfor ble det bestemt at årets SKUP-pris vil bli gitt til begge prosjektene, sa juryformann Thor Woje.

Aftenpostens «Forsvarskuppene », NRKs «Fastlandsforbindelsene - flaflytting tross dyre bruer» og Adresseavisas «Helsereisene» fikk SKUP-diplomer.

OPPDAGET STORE SIKKERHETSHULL: Dette er folka bak Dagbladets artikkelserie «Null CTRL». Redaksjonell utvikler Ola Strømman (til venstre) og journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
OPPDAGET STORE SIKKERHETSHULL: Dette er folka bak Dagbladets artikkelserie «Null CTRL». Redaksjonell utvikler Ola Strømman (til venstre) og journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Fra scenen takket Dagbladets Espen Sandli for prisen.

- Vi vil bare si at det bor veldig mye hos journalistene i denne salen. At til tross for nedskjæringer, vil det alltid være noen som jobber for å grave fram de gode sakene. Vi vil også takke vår nyhetsleder Arve Bartnes, som alltid er der for oss, uansett tid på døgnet, sa Sandli.

- I kveld blir det antagelig null kontroll også på hotellet, sa Espen Sandli fra scenen.

Avdekket dårlig sikkerhet - Journalistene har gjennom serien «Null CTRL» klart å formidle komplisert teknologi på en enkel måte. Serien har vært en digital vekker over hele landet, uttalte Woje fra juryens begrunnelse.

Og i år, som i fjor, gikk en av disse prestisjefulle utmerkelsene til Dagbladet.

Gjennom mer enn 60 artikler har Dagbladet under headingen «Null CTRL», avdekket hvor dårlig sikret norske datasystemer er. 
Journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli samt programmerer og utvikler Ola Strømman har testet alt fra overvåkingskameraer til databaser og kontrollsystemer som ligger åpent på internett, og har blant annet avdekket at over 2000 overvåkningskameraer i norske hjem, butikker, nattklubber og restauranter ligger tilgjengelig på nett.

De fant også ut at over 2500 styringssystemer er koblet til nett med minimal eller ingen sikkerhet. 500 av disse kontrollerer industriell eller samfunnskritisk infrastruktur.

Det var i en samtale med en norsk hacker at han og Linn Hillestad ble klar over at det finnes legitime metoder for å søke opp hva slags systemer som faktisk er koplet til internett. I motsetning til et vanlig Google-søk, som gir oversikt over tilgjengelig innhold på nett, gir søkemotoren Shodan - kalt «verdens farligste søkemotor» - informasjon om hvilke enheter som er online.

Utvikleren bak Shodan, John Matherly, har tidligere roset Dagbladets arbeid med avsløringene og uttalt at det er synd ikke flere journalister har oppdaget verktøyet for å sette fokus på datasikkerhet.

Forrige gang Dagbladet vant SKUP-prisen var i 1992, da Arne O. Holm vant for «Kraby-saken».

Vant European Press Prize Dagbladet ble i mars tildelt prisen European Press Prize, som ble opprettet i 2012 som et europeisk svar til den prestisjefylte amerikanske Pulitzer-prisen.

- Det er ikke så ofte norsk journalistikk blir beæret med prestisjetunge, internasjonale priser. At vi med «Null CTRL» blir europeisk mester i journalistisk innovasjon er derfor en begivenhet og en stor ære. Artikkelserien er et enestående arbeid innen digital journalistikk, og det er bare å gratulere teamet som så målbevisst jobbet med prosjektet i mange, mange måneder, sa Dagbladets ansvarlige redaktør John Arne Markussen om prisen.

 - Dagbladet har tradisjon for innovasjon, og denne prisen er en bekreftelse på at Dagbladet innen digital redaksjonell utvikling er blant de beste i verden, sier han.

- Artikkelserien «Null CTRL» dokumenterte igjen og igjen hvordan uvitenhet og uforsiktighet rammer enkeltpersoner, firmaer og kritisk infrastruktur. Resultatet fra arbeidet har allerede medført regelendringer, og en mengde sikkerhetshull er lukket. I tillegg har et ukjent antall personer blitt varslet om mulige sikkerhetshull. Sjelden har vel en serie reportasjer fått så store og viktige konsekvenser for almenheten, sier Markussen.

Sandli og Strømman mottok prisen sammen med nyhetsredaktør Frode Hansen under en seremoni i hovedkvarteret til nyhetsbyrået Reuters i London.

Årets IT-sikkerhetspris Onsdag 27. november i fjor vant teamet også Årets IT-sikkerhetspris, som blir delt ut hvert år av Den Norske Dataforening.

- Det er en veldig hyggelig anerkjennelse for et langt og seriøst arbeid. Vi håper at det viser hvordan tabloid og seriøs journalistikk kan kombineres, sa Espen Sandli.